Muškarac iz Pukovca hospitalizovan zbog komplikacija sa morbilama, ima upalu mozga

Foto: B92
Foto: B92

I dok zvanični podaci govore da je u Srbiji broj obolelih od malih boginja 1327, sumnja je da je broj stvarno inficiranih mnogo veći.

Slično je i na teritoriji opštine Doljevac. Zvanično, potvrdjeno je 16 slučajeva, medjutim veći broj osoba sa kliničkom slikom koja nalikuje ovoj bolesti upućeno je u Niš na dalju dijagnostiku, tako da je realno stanje na terenu ipak drugačije od zvaničnih podataka.

Takodje, kako smo saznali, na Infektivnoj klinici  u Nišu hospitalizovana je i jedna odrasla muška osoba  iz Pukovca  sa upalom mozga, nastalom usled komplikacija sa morbilama, što potvrdjuje tvrdnje lekara da su najugroženija deca, ali i stariji, u tridesetim i četrdesetim godinama života. Prema našim saznanjima ovaj pacijent iz našeg kraja oporavlja se od komplikacija, te se lekari nadaju povoljnom ishodu.

Osobe rodjene pre 1993. godine, uglavnom su vakcinisane samo jedno dozom cepiva, tako da su smo delimično zaštićene, kažu epidemiolozi, a to znači da mogu da obole. U nešto su povoljnijoj situaciji starije osobe, rodjene pre 1961. godine. Velika je verovatnoća da su oni, s obzirom na to da tada nije bilo vakcinacije protiv morbila u našoj zemlji, u velikom procentu preležali ovu bolest i stekli trajni imunitet. Zato nisu medju ugroženom populacijom.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *