Najbolja medju najboljima: Jovana Pavlović djak generacije u opštini Doljevac

jovanaJovana Pavlović iz Pukovca učenica je generacije u opštini Doljevac, kao i djak generacije u svojoj matičnoj pukovačkoj školi.  Ova multitalentovana devojčica, nosilac Vukove diplome,  osvajala je brojne nagrade na takmičenjima, od kojih se posebno izdvaja 3. mesto na Republičkom takmičenju iz književnosti -Književnoj olimpijadi, kao i plasman  na Republičko takmičenje iz biologije, na kojem nije učestvovala samo zato što je održano u isto vreme kada i takmičenje iz srpskog jezika. Pored toga, Jovana se može pohvaliti i plasmanom na brojna druga okružna nadmetanja.

Iako kaže da je ovo priznanje za nju donekle bilo očekivano, zbog svih uspeha koje je tokom osmogodišnjeg školovanja nizala, ipak ju  je jako obradovalo. –U Pukovcu sam očekivala da ću biti proglašena djakom generacije, a kada je u pitanju ovo priznanje za celu teritoriju opštine Doljevac, to je donekle bilo iznenadjenje, s obzirom na to da je konkurencija bila jaka i da je bilo puno učenika koji su zaslužili da se nadju medju najboljima, kaže Jovana u izjavi za radio Koprijan. S obzirom na to da sam uložila mnogo truda, jako sam srećna što je to prepoznato i  nagradjeno i što je došlo kao  kruna mog  dugogodišnjeg ulaganja u znanje.

Iako ističe da je učenje neophodno da bi se na tom polju bilo medju najboljima, dodaje da je potrebno i da volite to što radite, kako biste se na pravi način tome posvetili, ali je jako bitno imati i podršku najbližih, kako roditelja, tako i nastavnika. Kada se sve te kockice tako lepo uklope onda   je uspeh neminovan.

-Omiljeni predmeti su mi srpski i biologija i zato sam svake godine bila učesnik takmičenja. Na tome mogu zahvaliti i mojoj nastavnici srpskog Violeti Vukotić i nastavniku biologije Draganu Iliću koji su mi bili velika podrška u svemu tome.

diplomeNjen trud već duži niz godina dobija svoju valorizaciju, jer kao učesnik mnogobrojnih takmičenja ima zavidan broj priznanja.

Najznačajnije mi je  osvojeno III mesto na Književnoj olimpijadi prošle godine, jer nije mala stvar od 500 djaka iz cele zemlje biti medju prva tri najbolja. Mada  mi je jako žao što, iako sam se plasirala  i na Republičko takmičenje iz biologije, nisam učestvovala, jer je održano u isto vreme kada i takmičenje iz srpskog jezika. S obirom na to da sam morala da se odlučim, izabrala sam srpski jezik, jer sam se  mnogo duže pripremala za to. Izdvojila bih i I mesto na pesničkom konkursu za mlade “Moravske elegije” Branku Miljkoviću u čast, nabraja Jovana.

Ove nedelje održana je ceremonija dodele Vukovih diploma  učenicima sa ove teritorije u OŠ “Vuk Karadžić” u  Doljevcu, o čemu je radio Koprijan već izveštavao, a Jovana je kao najbolja medju najboljima dobila  zanimljivu literaturu, mesečnu kartu za doljevački Akva park, kao i novčanu nagradu od 10.000 dinara. Takodje, je učestvovala i na ceremoniji dodele priznanja najboljim djacima osnovnih i srednjih škola Nišavskog okruga, koja je takodje pripredjena početkom ove nedelje.

Dodajmo na kraju i to da, pored svega  navedenog , Jovana ima vremena  da se  posveti i raznim drugim hobijima, poput aikida ili folklora. Ova buduća srednjoškolka planira da na jesen krene u gimnaziju Svetozar Marković u Nišu, a o nekom budućem zanjimanju još uvek razmišlja, mada kako kaže, možda će ljubav prema srpskom jeziku, koji je evidentan, biti presudan za tu vrstu izbora.

 

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *