Najveće interesovanje za gimnazije, medicinsku i elektrotehničke škole u Nišu

Roditelji i svršeni osnovci ostali su u čudu kada su shvatili da je ove godine trebalo u proseku četiri boda više za upis u gimnazije nego prethodnih godina. Ipak, iako je vladala navala na gimnazije, pojedini smerovi u tehničkim školama su ostali upražnjeni. Za treći krug upisa u avgustu u Nišu ostalo je 200 slobodnih mesta i oko 100 neraspoređenih učenika koji nisu položili završni ispit.

I ove godine, tradicionalno, vladalo je najveće interesovanje svršenih osmaka za upis u gimnazije, medicinsku i elektrotehničke škole, ali i za obrazovne profile tehničar drumskog saobraćaja, kuvar ili konobar u školama u Nišu.

Prag za upis u srednje škole je ove godine bio nešto viši, a jedan od razloga za to je podatak da su mali maturanti uradili bolje završni test, jer su zadaci na ispitu bili znatno lakši u odnosu na prethodne godine.  Najviše osnovaca želelo je da upiše gimnazije u Nišu, ali tu je i uvek popularna medicinska škola, kao i elektrotehničke škole.  Bilo je većeg interesovanja i za obrazovni profil tehničar drumskog saobraćaja, vozač motornih vozila ili kuvar i konobar. S druge strane manje interesovanje je vladalo za Trgovinsku školu i Prehrambeno-hemijsku školu.

Za upis u gimnazije ove godine bilo je potrebno veći broj bodova na završnom ispitu, a prag znanja bio je od 94 ili 95 poena. Slično je i sa drugim traženijim školama.

Na nekim smerovima elektrotehničkih škola ove godine bilo je potrebno i do 5 poena više u odnosu na prošlu, dok je za neke prag znanja pao za 10 ili 15 bodova.

Inače, prema podacima, najveći broj učenika raspoređen je u srednje škole koje su na njihovim listama bila na prvom, drugom ili trećem mesto želja.

Posle drugog upisnog kruga u niškim srednjim školama ostalo je 200 slobodnih mesta, a oko 10 učenika je ostalo neraspoređeno.

Inače, učenici koji u junu iz opravdanih razloga nisu polagali završni ispit moći će da to učine u avgustu. Oni nemaju razloga za brigu ako su se na vreme obratili upisnoj komisiji. Oni će posle polaganja završnog ispita u avgustu biti raspoređeni preko broja u školama u skladu sa poenima. Učenici koji nisu imali opravdane razloge zbog kojih nisu polagali završni ispit, oni će u avgustu, nakon polaganja testa, moći da konkurišu samo za preostala slobodna mesta.

Zanimljiv je i podataka da je ove godine oko 50 odsto roditelja iskoristilo mogućnost da dete upiše u srednju školu elektronskim putem. To je ogromna novina, ali i olakšica roditeljima i učenicima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *