Najveći broj nesreća dešava se rano ujutro, nadležni apeluju, vozite odmorni!

Umor je problem 21. veka, posebno tokom letnje turističke sezone, on je jedan od glavnih uzroka tragičnih saobraćajnih nesreća koje kao posledicu imaju teške telesne povrede ili smrt i zato je ova kampanja od izuzetne važnosti, da upozorimo lјude koliko je važno da voze odmorni, istaknuto je danas na konferenciji za medije povodom početka kampanje „Vozi odmoran“.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, na zajedničkoj konferenciji predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, JP „Putevi Srbije“ i „EKO Srbije“, istakao je da umoran vozač može biti isto toliko opasan, kao i vozač koji vozi pod uticajem alkohola.

„Ova kampanja uklapa se u akciju Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa bezbednosnom zaštitom na Koridoru 10, u kojoj pripadnici Ministarstva, svojim pojačanim prisustvom na svim klјučnim tačkama Koridora, utiču na javnu bezbednost, kao i na bezbednost saobraćaja“, kazao je Lakićević.

Precizirao je da je saobraćajna policija, 1. juna, kada je ta akcija počela, otkrila 7.419 prekršaja kojima su vozači ugrožavali bezbednost saobraćaja.

„Sve ovo je rezultiralo i smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda na Koridoru, pa smo uspeli u tome da statistika bude u korist bezbednosti, smanjili smo broj nezgoda sa 314, koliko ih je bilo na ovom putnom pravcu u istom periodu prošle godine, na 265 koliko smo ih imali do sada“, rekao je Lakićević.

Dodao je da se broj povređenih smanjio za 45, sa 170 na 125, a broj poginulih na Koridoru 10 je prepolovlјen u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik je objasnio da će u sklopu kampanje „Vozi odmoran“ svakome ko ulazi u našu zemlјu biti predočena osnovna pravila o brzini, odnosno o ograničenjima, u naselјu, van naselјa, na moto-putu i auto-putu, a da će na letku koji je štampan na četiri jezika – srpskom, engleskom, nemačkom i turskom, biti sadržani najvažniji propisi i saveti.

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na učešću u ovoj kampanji, koja će trajati do 15. septembra.

„Prošle godine u julu i avgustu stradalo je 117 lјudi, a najuticajniji faktor bio je umor i pad koncentracije, posebno u ranim jutarnjim časovima. U saobraćaju svakog trenutka treba biti pažlјiv i oprezan“, naglasio je Stamatović.

On je posavetovao vozače da na put krenu odmorni i naspavani, da provere tehničku ispravnost vozila, isplaniraju svoje putovanje i prave pauze na svaka dva sata, najmanje po 15 minuta, i da unose dovolјnu količinu tečnosti.

Predstavnica JP „Putevi Srbije“ Ljerka Ibrović istakla je da su Agencija za bezbednost saobraćaja, Uprava saobraćajne policije i „Putevi Srbije“ prirodni partneri na poslu povećanja bezbednosti i edukacije učesnika u saobraćaju.

„Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je na svim portalima sa zamenlјivom saobraćajnom signalizacijom već od jutros postavilo poruke kampanje. Akcija je krenula od danas i uložićemo napore da zajedno uradimo ovaj posao, jer jedan spasen lјudski život znači mnogo“, rekla je Ibrović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *