Nastavlja se akcija besplatnih pregleda u Doljevcu

dom-zdravlja-doljevacVikend pred nama rezervisan je za nastavak velike akcije Ministarstva zdravlja za prevenciju i rano otkrivanje najmasovnijih bolesti. Kako kažu u doljevačkom Domu zdravlja, ovakve akcije nisu novina u ovoj ustanovi, jer lekari redovno izlaze u susret pacijentima i sprovode redovne preventivne preglede, kako u samom Domu zdravlja tako i na terenu. U prethodnom ciklusu besplatnih preventivnih pregleda zabeleženo je veliko interesovanje ovdašnjeg stanovništva jer bez zakazivanja i čekanja mogu da obave osnovne lekarske preglede.

Ministarstvo je u septembru pokrenulo ovaj projekat sa idejom da se svake treće nedelje u mesecu organizuju besplatni preventivni pregledi za sve građane. S ciljem rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, pregledi su projektom predviđeni za sve opšte bolnice u Srbiji, četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu, kao i kliničke centre u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, ali i domove zdravlja.

Besplatni pregledi ovog meseca počinju u  subotu 18. novembra, pa će građanji  moći da odu na specijalističke preglede u Vojnu bolnicu u Nišu.  Kako navode iz ove ustanove, ukoliko lekari odrede, pacijenti će moći da obave i laboratorijske analize i snimanja.

Na ulazu u bolnicu, objašnjavaju, građane koji dođu na pregled sačekaće zaposleni i dati im uput koji im je potreban.

Građanima će, u Vojnoj bolnici u Nišu,  biti dostupan interni, kardiološki, gastroenterološki, endokrinološki kabinet, kabinet za bolesti pluća, neurološki kabinet. Oh hirurških grana biće otvoreni kabinet za hirurške bolesti, ortopedski kabinet, kabinet za urologiju, kabinet za oftalmologiju i ORL – navode iz Vojne bolnice. Planirano je da se od 8 do 14 sati, kada su mogući pregledi, uradi po 30 specijalističkih pregleda na svakom kabinetu.

Doljevački Dom zdravlja, u nedelju, 19.novembra, u vremenu od 8 do 14 sati, obavljaće besplatne preventivne preglede, bez obzira da li pacijenti imaju overenu knjižicu ili ne.

Bez čekanja i zakazivanja, zainteresovani građani naše opštine , u vremenu od 8 do 14 sati moći će da urade preventivni ultrazvučni pregled kao i preventivni pregled dojki kod ginekologa. Naravno, radiće se i standardni preventivni pregledi odraslih, koji uključuju skrining na dijabetes, srčane bolesti, depresiju i kolorektalni karcinom.

Iz doljevačkog Doma zdravlja, podsećaju pacijente, da za ultrazvučni pregled abdomena treba da dođu pripremljeni, odnosno da prethodnog dana pre pregleda, posle 18 sati, ne uzimaju hranu, kako bi pregled mogao da se uradi bez problema.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *