Nastavljeno suđenje za nesreću u Šainovcu: Da li će se saznati ko je usmrtio Željka?

Suđenje za pogibiju Željka Ristića u doljevačkom selu Šainovac nastavljeno je juče svedočenjem forenzičara i policijskog službenika, kako bi se posle dve godine od nesreće konačno došlo do odgovora na pitanje ko je bio za volanom automobila koji je 28. decembra 2020. godine usmrtio mladića.
Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći na teret je stavljeno Miodragu Periću (40) iz Šainovca, koji je, prema navodima tužbe, vozeći sa 2.27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometra na čas na delu puta gde je ograničenje 50, vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka nanevši mu smrtonsone povrede a zatim se udaljio sa mesta nesreće. Međutim, tokom postupka odbrana je uspela da kod suda izazove sumnju da je na optuženičkoj klupi pravi krivac za nesreću, tvrdnjama da je Perićevim kolima u momentu nesreće upravljao njegov prijatelj Marko Disić.
Iz tog razloga, umesto da objavi presudu što je bilo zakazano za 25. oktobar, sud je odlučio da ponovo otvori glavni pretres kako bi se izveli dodatni dokazi, prvenstveno analiza bioloških tragova koji bi pokazali gde su u vreme nesreće sedeli Perić i Disić.
Međutim, forenzičar Dejan Šorgić jučerašnjim iskazom znatno je suzio manevarski prostor sudu, jer je kazao da dopunska veštačenja u dobroj meri nisu moguća zbog kontaminacije biološkog materijala.
„S obzirom na to da je prednji deo vetrobranskog stakla vozila oštećen, došlo je do degradacije biološkog materijala zobg dejstva spoljnih faktora. Prethodno je iz vozila uzeto 36 uzoraka, fokusirali smo se na one kod mesta vozača, analizirana su 24 u kojima nije nađen humani DNK“, objasnio je Šorgić.
Sudija Mirko Drašković je forenzičaru naložio da do sledećeg glavnog pretresa analizira i preostalih 12 uzoraka koji su uzeti sa mesta suvozača, sa šoferšajbne, vrata, prozora,. rukohvata te sa patosnica. Takođe Drašković je naložio analizu bioloških tragova sa flaše pronađene u vratima suvozača, kao i fleka sa trenerice koju je u noći nesreće nosio Disić.
Svedočio je policijski službenik Vladica Petković koji je sačinio fototehničku dokumentaciju udesa. On je kazao da je na trenericama uočio fleke, ali da nije znao njihovo poreklo dok je u svom prethodnom iskazu naveo da nije bilo vidljivih tragova na Disićevoj odeći. Kada mu je sudija Drašković predočio ovu nedoslednost u iskazu, Željkova rodbina je počela glasno da ga optužuje da je Disićev prijatelj te da pokušava da sakrije njegovu ulogu u nesreći.
Komentarišući ponovljeni glavni pretres Perićev branilac, advokat Milan Petrović izrazio je zadovoljstvo što je sud prihvatio njihov predlog da se radi razjašnjenja stanja stvari, izvrše dopunska veštačenja.
„Smatrali smo da je potrebno uraditi detaljnu forenziku, da se analiziraju svi izuzeti uzorci, da se provere ponovo. a da se oni koji nisu forenzički obrađeni, takođe urade. Sud je prihvatio ovaj naš predlog, dao je nalog veštaku da obavi dopunsko veštačenje. Očekujemo da sve to podrži navode odbrane da okrivljeni nije mogao da upravlja vozilom. Smatramo da je ponovno otvaranje glavnog pretresa presedan, jer je tužilaštvo napravilo niz previda pa sada sud preuzima na sebe vođenje istrage. Tužilaštvo je propustilo da učini niz stvari, odeća koja je uzeta od sumnjičenih na osnovu kojih treba utvrditi ko je gde sedeo, nije veštačena iako je poslata forenzici. Tužilaštvo to nije tražilo kao što nije zahtevalo ni snimke video nadzora koji bi jasno pokazali ko je kriv za nesreću, pa smo se sada našli u ovoj situaciji“, kazao je Petrović.
Više javno tužilaštvo je za Perića zatražilo najmanje 13 godina zatvora dok su njegovi branioci u završnoj reči kazali da nema dokaza da je on kriv te zahtevali oslobađajuću presudu.
Suđenje se nastavlja 24. januara sledeće godine kada je forenzičar izneti rezultate dopunskog veštačenja bioloških tragova.
B. Ljubisavljević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *