Naučni skup o zločinima bugarske vojske u Drugom svetskom ratu na jugu Srbije

Medjunarodni naučni skup „Ratni zločini bugarske vojske na jugu Srbije“, a povodom 75.godišnjice  oslobodjenja Prokuplja  u Drugom svetkom ratu počinje sutra, a održava se u Prokuplju i Prolom Banji. Dogadjaj organizuje  Narodni muzej Toplice. Očekuje se učešće eminentnih stručnjaka iz Srbije u Bugarske. Program počinje sutra (29.novembar) u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju  od 13:30 minuta, dok su predavanja i diskusija predvidjeni od 15 do 17 časova.

Tom prilikom govoriće i poznati književnik Ivan Ivanović, poreklom iz Toplice, čije se izlaganje odnosi na njegovog oca  Božidara Ivanovića, koji je bio komandant Prve topličke brigade Kraljevine Jugoslavije. Takodje učestvuju i Darko Žarić, Dragana Lekić, Boban Jovanović, Ana Kaličanin i Bojana Ždraljević iz Narodnog muzeja Toplice i Istorijskog arhiva Prokuplja.

Dan kasnije, u subotu (30. novembra) u Prolom Banji  od 10 do 13 časova predvidjeno je izlaganje bugarskih stručnjaka, kao i naših istoričara Jelice Ilić iz Narodnog muzeja Zaječara, Maje Nikolove i Vesne Trajković iz Pedagoškog muzeja u Beogradu, Mirjane Savić, muzejskog savetnika i Nenada Trifunovića iz narodnog muzeja Kraljeva i Marine Vlasisavljević i Ivane Gruden Milentijević iz Narodnog muzeja iz Niša.

Istog dana, od 16 do 18 časova na skupu će govoriti Jasmina Tutunović Trifunov i dr Nenad Antonijević  iz Muzeja žrtava genocida u Beogradu, zatim Nebojša Ozimić iz niškog Narodnog muzeja, Duško Grbović iz Zavičajnog muzeja u Jagodini, prof. dr Saša Marković sa Pedagoškog fakulteta u Somboru i dr Drago Njegovan iz Muzeja Vojvodine, ali i istoričar Slavoljub Stanković iz Niša, profesor istorije u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, koji će govoriti o zločinima bugarske vojske u Drugom svetskom ratu na teritoriji opštine Doljevac, u selu Rusna u jesen 1943.godine.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *