Nove naplatne rampe u našem kraju, novi problemi: Nikako na istu naplatnu stanicu za ulaz i izlaz

Izgradnja i puštanje u saobraćaj novih bočnih naplatnih rampi oko Niša donelo je i izvesne probleme vozačima koji iz koriste, naročito ukoliko to rade svakodnevno. Najnoviji problem, na koji se veliki broj vozača žalio prethodnih dana, je korišćenje iste naplatne stanice za ulaz i izlaz sa auto-puta, što je neočekivano papreno koštalo.

Prema tvrdnjama nekih vozača, ovakva „greška“ koštala ih je 1860 dinara. Problem je u podvožnjaku kod hotela Nais gde je moguć prelazak iz jedne trake auto-puta u drugu, što omogućava povratak na istu naplatnu stanicu. Inače, cene putarina za vožnju oko grada, za one koji ne koriste istu naplatnu rampu i nemaju besplatnu kartu, u zavisnosti od mesta na kojem su se uključili i isključili sa puta iznosi od 20 do 80 dinara.

Naime, pošto nije moguće naplatiti putarinu po pređenom kilometru, u takvim slučajevima naplaćuje se unapred utvrđena cena za najdužu relaciju i troškovi vanrednog postupka.

U pitanju je naplatna stanica Niš sever, a povodom tog problema Putevi Srbije izdali su saopštenje u kojem izmedju ostalog stoji da u situaciji kada se za ulaz na auto-put i za izlazak sa auto-puta koristi ista naplatna stanica nije moguće utvrditi broj pređenih kilometara i zato se pri obračunu tretira najveća tarifa. Dodaju ipak da će biti razmotreni mogući predlozi za prevazilaženje trenutne situacije.

Podsećaju da su u zoni grada Niša u četvrtak, 16.januara, puštene 4 nove naplatne stanice kao funkcionalna celina zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Preševa, odnosno od Beograda do Dimitrovgrada. Zatvoreni sistem naplate putarine je, dodaju, pravedniji sistem naplate koji je preporučen direktivama Evropske unije i koji se primenjuje u većini evropskih zemalja gde se putarina plaća prema pređenom kilometru, odnosno samo za deo puta koji se koristi. Novi sistem naplate putarine omogućio je da od Beograda do granice sa Bugarskom budu samo dve čeone naplatne stanice, umesto četiri, koliko bi bilo po starom sistemu naplate putarine.Takođe, u pravcu prema Republici Severnoj Makedoniji smanjen je broj čeonih naplatnih stanica sa četiri na dve, što je znatno ubrzalo protok saobraćaja na Koridoru 10.

Inače, poj uvek nije poznao kada će u rad biti puštena čeona naplatna stanica kod Doljevca, koja je još uvek u izgradnji, zbog čega svi oni koji to žele ne mogu još uvek da se sa auto-puta isključe u Doljevcu, već moraju produžiti putovanje ili izaći ranije kod Brestovca ili Niša.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *