Novi projekti opštine Doljevac za bolju demografsku sliku

U Nišavskom upravnom okrugu održan je sastanak ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović sa predstavnicima jedinica lokalnih samouprava Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga, a tema sastanka bila je demografska i populaciona politika, odnosno kako poboljšati njenu sliku u ovom delu Srbije.

Ministarka Dejanović je istakla tokom sastanka da za poboljšanje demografske slike u Srbiji ove godine biće izdvojeno 650 miliona dinara.

  • Demografski podaci ni malo nisu ohrabrujući. U Nišavskom okrugu na hiljadu stanovnika se rodi 9 beba, a umre petnaestoro. Prosečna starost stanovništva je 44 godine. U narednom periodu kroz aspekt starenja, migracija i pronatalitetne politike da svi zajednički damo doprinos za bolju demografsku sliku Srbije u budućnosti- istakla je ministarka tokom sastanka.

Iz lokalne samuoprave Doljevac sastanku je prisustvovala načelnica Jelena Ilić i dodala da se na sastanku se razgovaralo, između ostalog, i o realizovanim projektima u 2018.godini.

  • Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku RS je u 2018.godini finansiralo, jednim delom, rekonstrukciju i adaptaciju predškolske ustanove „Lane“ u Pukovcu. Vrednost ovog projekta je oko 9,5 milina dinara, a završetak radova se očekuje do 1.maja 2019.godine- istakla je načelinca Ilić.

Ona je podsetila da je lokalna samouprava, pored ministarstva, učestvovala sa 18 miliona dinara, kako bi mališani imali adekvatne prostorije i smeštaj i dodala da se na sastaku razgovaralo i o javnim pozivima koji će biti objaveljeni u ovog godini.

  • Naša lokalna samouprava redovno aplicira kod resornih ministarava za razne projekte, a ovo je bila prilika da se govori i o aplikaciji za sredstva koja država daje za poboljšanje demografske slike. Ove godine, prema rečima ministarke, raspoloživa sredstva za populacionu politiku biće 650 miliona dinara i mi ćemo svakako ispratiti ovaj javni poziv i konkurisati. U planu je da apliciramo sa projektom koji predviđa kompletno opremanje kuhinje predškolske ustanove „Lane“ Doljevac, a koja će biti smeštena u novoizgrađenom Obrazovnom centru- rekla je Jelena Ilić.

Planirano je da ove godine kabinet za demografiju i populacionu politiku raspiše jedan konkurs na koji će se javiti jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi kako bi dobili nepovratna sredstva za sva tri segmenta, za pronatalitetnu politiku, za upravljanje migracija i za pitanja aktivnog i starenja uopšte.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *