Novozaraženih 424, umrlo 5 osoba, korona”ušla” u Gerontološki dom u Nišu, a saznajemo da je u opštini Doljevac 12 pozitivnih

Za protekla 24 časa otkriveno je 424 novoobolelih od virusa covid-19 u Srbiji, od 2 646 testiranih, dok je pet osoba preminulo, najnoviji su podaci objavljeni na konferenciji za štampu u 15 časova. Time je broj potvrdjenih slučajeva porastao na 4 054, od ukupno do sada testiranih 20 958.  U bolnicama se nalazi 2 890 pacijenata, od čega je 138 na respiratoru. Inače, kako je istaknuto, od petoro preminulih trojica su muškarci, a dve žene. Prosek njihovih godina je 76, a stopa smrtnosti sada je 2,09 odsto. Od ukupno 85 preminulih, 59 je osoba muškog pola, a 26 je žena.

U niškoh hali Čair i hotelu Centro turist nalazi se 292 pacijenata sa blažom kliničkom slikom, a u Studentskom domu Medicinskog fakulteta još njih 170. U starom delu niškog Kliničkog centra leči se 201 pacijent, dok se u novoj zgradi trenutno leči 59 pacijenata.

Porastu broja novoobolelih, kako je istaknuto, doprineo je nažalost „ulazak“ korone u Gerontološki centar u Nišu. Prema rečima prof.dr Branislava Tiodorovića, ovaj dogadjaj višestruko je zakomplikovao epidemiološku situaciju na jugu Srbije. Za sada je, kako je rekao, klinička slika obolelih uglavnom blaga, ali s obzirom na to da su u pitanju starije osobe, sa hroničnim bolestima, ta situacija može da se pogorša, te se stanje svih obolelih pomno prati.

U vezi sa ovim dogadjajem, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M.S. (1973) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti.

Sumnja se da on, kao ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti COVID-19, usled čega je u ovoj ustanovi zaraženo 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu, saopštavaju iz niške policije.

Na teritoriji opštine Doljevac prema podacima Doma zdravlja Doljevac izvršeno je za protekla 24 časa 54 pregleda (od toga 4 u kućnim uslovima) i pruženo 147 usluga (od toga 27 u kućnim uslovima i 18 u Domu za odrasla invalidna lica Doljevac), a bilo je upućeno 20 telefonskih poziva od strane građana. U ambulanti za respiratorna stanja i febrilna oboljenja bilo je ukupno 16 pregleda i pruženo je 15 usluga, a na kliniku za plućne bolesti upućena su 2 pacijenta. Nastavljeno je i testiranje gradjana na COVID-19, pa je na epidemiologiju Instituta za javno zdravlje Niš odneto 8 medijuma za testiranje. U doljevačkom Domu zdravlja ima dovoljno testova, a trenutno ih je na stanju 52.

Inače, bez obzira na to što se svakodnevno u doljevačkoj ambulanti vrše pregledi pacijenata sa respiratornim oboljenjima i obavlja testiranje naših stanovnika koji su pod sumnjom da su zaraženi virusom korona, a jedan broj njih i upućuje na Infektivnu kliniku, zvanično, na našoj teritoriji, nema zaraženih, dok je 63 lica u samoizolaciji.

Ipak, prema našim, dobro proverenim saznanjima, zaraženih i te kako ima i kod nas. Prema poslednjim podacima do kojih smo došli, a za koje nažalost  nismo dobili povratne informacije iz Instituta za javno zdravlje u Nišu, iako smo im se obraćali, naša opština ima 12 osoba pozitivnih na virus korona, koji se leče u KC Niš ili su u hali Čair. Još nekoliko njih, koji se nalaze u KC Niš sa simptomima virusa korona, nisu još uvek testirani ili su testirani, ali se rezultati čekaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *