Obeležen praznik Sv.Petke u Ćurlini

Danas je u porti crkve Sv.Petke u Ćurlini obeležen praznik ove svetiteljke kulturno-umetničkim programom, a organizatori su Javna biblioteka Doljevac i Crkvena opština Ćurlina. Veliki broj vernika okupio se i na Liturgiji u hramu u Ćurlini. .

Danas proslavljamo Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. Za Trnovu Petku kažu da je i ženski praznik, jer ga slave žene. Mnoge poste sedam dana, da bi se danas pričestile.

Zbog vere u Gospoda, zatvarana je, mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom.

Njene mošti, kasnije su prenete u Carigrad.

Ne prede se, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne rade ručni radovi, ne iznosi pepeo iz kuće da ne bi trnela snaga. Devojčicama se oblače nove haljine, devojke kite vencima kuće, kako bi u domovima vladala sloga i mir.

Ponegde se proslavljaju i zavetine i manastirske slave. Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

M.Jovanović

One thought on “Obeležen praznik Sv.Petke u Ćurlini”

  1. Vratite kopiju slike kralja Milana Obrenovića u Ćurlinu. Crkva je na prelepom mestu. Vidi se da se dvorište lepo održava, crkva obnavlja.
    Nedostaju klupe u dvorištu, pogotovo kada su ovakvi događaji u pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *