Obeležen Svetski dan bez duvanskog dima

Svake godine, 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri širom sveta obeležavaju Svetski dan bez duvana. I ove godine Crveni krst i doljevački Dom zdravlja sproveli su edukativnu akciju u Malošištu, a početkom sledeće nedelje akcija biće sprovede i u Belotincu i Pukovcu. Posetiocima pijace u Malošištu podeljen je propagandni materijal i građane su volonteri Crvenog krsta i stručne službe Doma zdravlja Doljevac upoznali sa zdravim stilovima života.

A Srbija današnji dan obeležava  sa poražavajućom statistikom. Puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15 hiljada ljudi. Ministarstvo zdravlja priprema izmene zakona kojim će se regulisati upotreba duvanskih proizvoda i potpuna zabrana duvanskog dima u zatvorenom prostoru.

Skoro dve trećine dece izloženo je duvanskom dimu u svojim kućama.

Takođe, danas je u OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu održano takmičenje u organizaciji Crvenog krsta. Učenici su se nadmetali u kvizu “Šta znaš o Crvenom krstu”, a drugi kviz je bio o bolestima zavisnosti.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *