Objavljena prva knjiga pesnikinje Slovenke iz Malošišta u izdanju Javne biblioteke Doljevac

Prva knjiga, zbirka poezije, pod nazivom „Na vrhovima prstiju“ autorke Slovenke Trajković iz Malošišta danas je ugledala svetlost dana zahvaljujući podršci Javne biblioteke Doljevac.  

Pesnikinja Slovenka ne krije oduševljenje i ističe da je ova knjiga bila njen životni san koji je se upravo ostvario.

  • Godinama pišem poeziju, mnogi su mi pružali podršku da svoje pesme predstavim javnosti. U početku sam bila skeptična, nesigurna u svoju pisanu reč, a sada kada je knjiga ugledala svetlost dana malo je reći da sam presrećna i zadovoljna. Zahvalila bih se Javnoj biblioteci Doljevac koja je kao izdavač stala iza mene, ali svim ljudima koji su me ohrabrivali na mom pesničkom putu, pre svega svojoj porodici. Takođe, veliku zahvalnost dugujem i vašoj medijskoj kući koja mi je pomogla da šira javnost čuje za mene i moje pesme- kaže Slovenka iz Malošišta.
    Slovenka Trajković, pesnikinja iz Malošišta

Zbirka pesama „Na vrhovima prstiju“ obuhvata stvaralački opus pesnikinje Slovenke Trajković tokom 40 i više godina pisanja poezije i svaka pesma ima pristanište u određenoj godini u kojoj je nastala, tako da možemo napraviti mapu ženske duše i osećanja kroz kaleidoskop životnih događaja.

Kako kaže Bogi Mitić direktor ove kulturne ustanove za ovdašnju pesnikinju čula je tek nekolicina ljudi, ali njen rad i kvalitet pesmama je uveliko prepoznat, pa su njeni radovi u toku prošle godine objavljeni u nekoliko zbornika širom Srbije.

  • Slovenka godinama piše pesme, prve su nastale još dok je bila u srednjoj školi, ali kasnije se nije odvažila da svoj rad predstavi javnosti. U poslednje vreme slala je svoju poeziju širom Srbije i njene pesme našle su se u šest zbornika. Zato smo odlučili da podržimo talenat, trud i rad naše zemljakinje i objavimo zbirku poezije- dodaje Bogi Mitić.

Takođe, ova ustanova podržaće i ostale pisce sa teritorije opštine Doljevac, a koji nisu bili u mogućnosti da objave svoja dela samostalno.

  • Iskreno se nadam da ovo neće biti prva i poslednja knjiga Slovenke Trajković iz Malošišta, jer ona piše prelepu poeziju i na ovdašnjem dijalektu, ali i dečje pesme. Planiramo da promociju knjige održimo marta meseca, kada budu završeni radovi na uređenju hola zgrade, pa će to biti i svečano otvaranje objekta i promocija knjige. Takođe, u pripremi su još dve zbirke pesama ovdašnjih autora koji nisu u mogućnosti da samostalno izdaju knjigu, pa ćemo tako podržati  Miroslava Stojkovića Ćosu iz Doljevca i Zorana Ilića iz Kočana- kaže direktor Mitić.

Slovenkine pesme su prožete snažnim simbolima, mladalačkim osećanjima oduševljenja i uzbuđenja pred lepotom, životom i ljubavlju tako da će ova knjiga čitaocu dati zadovoljstvo dok je bude čitao.

Dodajmo na kraju, da je Radio Koprijan Doljevac i ranije pružao medijsku pomoć i promociju autorima sa teritorije opštine Doljevac.

M.Jovanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *