Obrazovni centar u Doljevcu svečano otvoren, najavljena rekonstrukcija još tri predškolska objekata

Nova školska godina za doljevačke predškolce počela je na najlepši mogući način, s obzirom na to da je danas svečano otvoren novoizgradjeni Obrazovni centar u Doljevcu u prisustvu velikog broja dece, predstavnika doljevačke lokalne vlasti i gostiju iz lokalnih gradova i opština. Počev od prvog radnog školskog dana preko pedeset predškolaca, mališana iz mešovite i jaslene grupe koji pohadjaju PU „Lane“ u Doljevcu sada ima mnogostruko pobošljane uslove za boravak i u skladu sa najnovijim standardima u toj oblasti.

Obrazovni centar prostire se na 2 000 kvadratnih metara, a namenjen je predškolcima sa naše teritorije, ali i srednjoškolcima iz doljevačkog kraja, kao i okolnih sela i gradova.  Izgradjen je i u potpunosti opremljen sredstvima doljevačke lokalne samouprave, Ministarstva  privrede i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju. Ova investicija koštala je 234 miliona dinara, rekao je danas na otvaranju predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, najavivši  i rekonstrukciju još tri predškolska objekta na našoj teritoriji.

Jako sam ponosan što smo danas ovde, jer draga deco, zbog vas sve ovo radimo i gradimo. A da bismo ovo izgradili i opremili uložili smo oko 170 miliona dinara iz lokalnog budžeta od ukupnih 234.  Ali tu ne stajemo, naredne godine radiće se još više. Od sledeće godine još tri predškolska objekta će se graditi i to u Belotincu, Kočanu i proširenje u Malošištu, kako bi sva naša deca imala podjednake uslove za boravak u ustanovama za obrazovanje i vaspitanje. Takodje, i srednjoškolci će imati odlične uslove, tako da naša deca neće morati da idu u Niš, već će, ukoliko žele, moći da se obazuju u svojoj opštini. Čak je i ministar prosvete, prilikom nedavne posete,  rekao da ni u Jugoistočnoj Evropi nema ovakvog obrazovnog objekta. Deco moja draga, srećan vam početak obrazovanja, uz želju da vas bude što više. 

Rezultat zajedničkog rada opštine Doljevac i države, a preko projekta „Gradimo zajedno“ je upravo ovaj moderan objekat, rekla je prisutnima i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.

Praksa je pokazala da i male opštine poput vaše imaju dosta sposobnih ljudi, koji mogu da iznesu ovakve projekte. A kada opština ima rukovodstvo koje tačno zna šta joj je potrebno, onda je i država spremna da joj pomogne.  Neka to bude i poruka za sve ostale opštine Nišavskog okruga. Ovakav objekat nema ni Niš, i treba da budete ponosi na to. Jako sam zadovoljna onim što vidim danas ovde i zato  želim da vas bude što više i da u opštini Doljevac bude puno mladih i obrazovanih ljudi, naučnika, profesora, koji će se vratiti u svoj rodni kraj i pomoći Doljevcu da bude još bolji.

U objekte za obrazovanje i vaspitanje dece u opštini Doljevac, u prethodne dve godine uloženo je oko 350 miliona dinara, a planirano je da u i budućem periodu, kao i do sada, velika pažnja bude posvećena baš ovom segmentu investicionih aktivnosti.

Podsetimo, danas su nove i potpuno opremljene prostorije dočekale i mališane u Pukovcu, njih pedesetak iz predškolske i mešovite grupe, kao i predškolce, ali i đake u Malošištu, jer su u prethodnom periodu  i zgrada vrtića u Pukovcu i objekat OŠ “Vuk Karadžić” u Malošištu, koji je jednim delom namenjen predškolcima, u potpunosti rekonstruisani. To znači da je oko 120 dece predškolskog uzrasta, više od polovine njihovog ukupnog broja i oko 230 đaka dobilo nove prostorije u kojima će se obrazovati.

A već početkom 2020. godine  počeće rekonstrukcija matičnog objekta Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Doljevcu, čime će još oko 400 đaka i njihovih profesora dobiti moderan obrazovni objekat.

Napomenimo na kraju i to da su ovu svečanost svojim nastupom uveličali talentovani recitatori vrtića “Lane”, kao i  Dunja Tošić iz Malošišta učenica učiteljice Danijele Mitrović iz OŠ “Vuk Karadžić”.

 

J. Kozomara

Foto: Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *