Od danas su obavezne zimske gume

Kao i prethodnih godina, i ovoga 1. novembra na snagu stupa zakonska obaveza upotrebe zimskih guma. Vozači su od danas, pa do 1. aprila 2022. godine, obavezni da na sva četiri točka svojih vozila imaju zimske pneumatike, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

To podrazumeva i da, u navedenim uslovima, minimalna dubina šare gazećeg sloja zimskih pneumatika mora da bude 4 četiri milimetara. Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici. Nadležni podsećaju, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, na putevima izvan naseljenih mesta, obavezno je u vozilu imati lance ili “čarape” za točkove, odnosno neko propisano sredstvo za povećanje otpora pneumatika, piše Telegraf.

Kada na kolovozu ima snega, lanci se montiraju na pogonske točkove, na onim saobraćajnicama na kojima je njihova upotreba označena kao obavezna. Za kretanje naseljenim mestima vozila ne moraju imati lance na točkovima.

Zimska oprema većih vozila, autobusa, kamiona i drugih teretnjaka, kao obaveznu opremu podrazumeva i lopatu.

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod 7 stepeni Celzijusa gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje za asfalt.

Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina šara zimskih guma glavni je razlog za to što čak i najjeftiniji zimski pneumatici i do četiri puta bolje prijanjaju za podlogu nego letnji.

Šare zimskih guma su oblikovane tako da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu “akvaplaninga” (pojava kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu sa puta ispod guma, pa dolazi do odvajanja vozila od podloge).

Zimski pneumatici su bezbedniji za upotrebu u propisanom periodu čak i kada su kolovozi suvi, naročito pri temperaturama nižim od 7 stepeni. Takođe, konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa je i otpornija na mehaničke udarce.

Kazne za vožnju sa letnjim gumama na točkovima zimi mogu biti – zaista paprene! To znači da vas vožnja saobraćajnicama na kojima ima snega, poledice ili leda može koštati: od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, od 60.000 do 800.000 za pravna lica i od 30.000 do 200.000 za preduzetnike.

U slučaju da vozilo koje na točkovima nema sve četiri zimske gume izazove saobraćajnu nezgodu ili nesreću – ono se tretira kao tehnički neispravno. U tom slučaju, iznosi propisanih kazni mogu da budu još veći budući da vlasnik i/ili vozač snose kompletan iznos načinjene štete.

Izvor: Telegraf.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *