Odlična ponuda na pijaci u Malošištu

Prodaja rasada i na trotoaru, foto M.J.

Lep dan koji je pred nama je izmamio ovog prepodneva veliki broj prodavaca i kupaca na pijaci u Malošištu. Tako smo zabeležili bogatu ponudu kako ranog povrća tako i sezonskog cveća. Još od ranih jutarnjih sati prodavci rasada zauzeli su veći broj tezgi, a u nedostatku prostora prodaja se vršila i  trotoaru u centru naselja. Cena rasada paprike ili papričica je bila oko 10 dinara po komadu, a cena mladih biljaka paradajza je bila oko 15 dinara.

Od ranog sezonskog povrća salata se prodaje po ceni od 3 komada  za 100 dinara, rotkva 20 dinara po vezici, kupus 50 dinara po kilogramu, paradajz 140 i krastavac 110 dinara po kilogramu. Zanimljivo je da je na tezgama bilo i mladih ljutih papričica koje su stigle iz Grčke, a prodavale su se po ceni  5 komada za 100 dinara, a sličnu cenu imale su i papričice ovdašnjih proizvođača.

Na tegzama u Malošištu bila je bogata i ponuda mladog krompira čija je cena oko 150 dinara po kilogramu, a mladi luk , crni i beli, ovog petka trebalo je izdvojito oko 20 dinara za vezu. Šargarepa je koštala 60, a cvekla 70 dinara za kilogram. Od voća najzastupljenija je bila jabuka čija je cena, u zavisnosti od sorte i kvaliteta, bila u rasponu od 80 do 100 za kilogram, a od južnog voća najbogatija je bila ponuda banana čija je cena  140 dinara za kilogram.

Ponuda cveća na pijaci u Malošištu, foto M.J.

Veoma bogata ponuda je bila i sezonskog cveća. Prodavci su nudili skoro indentične vrste cveća, a cene se od tezge do tezge  nisu se mnogo razlikovale.

Tako je muškatla „Kaliopa“ , posađena u visećoj saksiji, mogla da se pazari po ceni od 250 dinara,  koliko su koštale i engleske viseće muškatle i vrbene u raznim bojama.

Jeftinije i pristupačnije bilo je cveće posađeno u čašicama, pa se tako petunija, vrbena i bombonica  prodavala po ceni od 30 dinara po komadu. Za nijansu je bila skuplja viseća belagonija čija je cena bila 40 dinara.

Prodavac iz Orljana, foto M.J.

Posećenost pijace, od ranih sati, bila je odlična, po rečima trgovaca. Po nekom nepisanom pravilu, prvi sati otvaranja pijace rezervisani su za prodaju robe na veliko.

Autor:M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *