Odlični i rod i cena šljive u opštinama Doljevac i Žitoradja

šljivaCena šljive je dostigla 40 dinara za kilogram, što je rekord u poslednjoj deceniji. Naime, ranijih godina kilogram ovog voća vredo je jedvna nešto preko 10 dinara za kilogram, ali ove godine, s obzirom na to da je rod nacionalne srpske voćke višestruko smanjen, a potražnja povećana cena je otišla nebu pod oblake. Ekstremni vremenski uslovi, od mraza do aktuelne letnje suše, znatno su smanjili prinos, ali su zato pogurali otkupnu cenu.

Medjutim, u našem kraju, za razliku od svih ostalih područja, većina proizvodjača je zadovoljna ne samo cenom već i rodom, jer su prolećni mrazevi vrlo malo uticali na ovogodišnje prinose, koji  su  ponegde čak i iznad proseka, što su nam neki od njih i potvrdili.

Sa stotinak stabala šljive ove sezone ubrali smo 1 500 kg roda, tako da smo tom količinom zadovoljni, a što je takodje jako bitno i malo neočekivan,o ponudjena cena je sasvim dobra, rekao nam je Stojan Dinić iz Badnjevca.

Sve to  uz odličnu cenu po kilogramu najpoznatije srpske voćke, doprinosi tome da voćari iz opština Doljevac i Žitoradja zadovoljno trljaju ruke, što je situacija koja se vrlo retko dešava.

Otkupna mesta postoje u ovim opštinama, a voćari novac na ruke dobijaju odmah ili u roku od nekoliko dana.

Ovakvim stanjem stvari ne mogu se, ove sezone, pohvaliti voćari iz drugih, susednih oblasti, poput Blaca i Prokuplja, a ništa bolje nisu prošli ni proizvodjači šlive iz ostalih delova Srbije, jer je rod jako podbacio.

Kako kažu stručnjaci, visoke temperature i suša uticale su  na veličinu ploda, koji je manji, ali je procenat suve materije ostao isti i dodaju da je za razliku od ostalog voća, šljiva kao nacionalni brend opstala  na istom obimu zasada u celoj zemlji. Međutim, umesto naše stare sorte “požegače”, sada se više gaje “stenlej”, “čačanska lepotica” i “čačanska rodna” .

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *