“Odrasli puše i mene guše”

cigaraDanas se  obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom „Odrasli puše i mene guše”, a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru. Podelom promotivnog materijala doljevačkog Doma zdravlja i na teritoriji opštine Doljevac obeležen je ovaj dan.

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut.

Visokoj izloženosti duvanskom dimu  doprinosi i visoka tolerancija društva prema upotrebi duvana. Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je 5 odsto stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi.

S druge strane broj aktivnih pušača u našoj zemlji je manje više konstantan, međutim zabrinjava to što se  iz godine u godinu smanjuje starosna granica  konzumenata duvana. Prema rečima ovdašnjih zdravstvenih radnika, i doljevčani prate nažalost vladajuće trendove, pa se tako iz godine u godinu snižava starosna granica onih  koji posežu za  prvom cigaretom, to je negde osma, deveta godina starosti, dok smo po broju pušača na nivou  nacionalnog proseka.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu.Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta.Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, a okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanja pušenja i ima pozitivan uticaj na odvikavanje od pušenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *