Održani Dani bureka u Doljevcu

U organizaciji Javne biblioteke Doljevac i Unije pekara Niša juče je u Doljevcu, prvi put održana gastro-turistička manifestacija Dani bureka. Cilj ove manifestacije, koja se tradicionalno održavala svake godine u Nišu, je promoviše najpopularniji pekarski specijalitet juga Srbije. Iako skromnijeg kapaciteta manifestacija je izazvala veliku pažnju meštana Doljevca, budući da je ovo prvo ovakvo okupljanje.

Prve Dane bureka u Doljevcu organizovala je ove godine Javna biblioteka u saradnji sa Unijom pekara iz Niša, pod pokroviteljstvom opštine Doljevac i generalnog sponzora kuće Milk haus.

Pekari iz Malošišta su prihvatili izazov da naprave burek prečnika dva metra, koji je sam po sebi prava atrakcija. Dani bureka ove godine nisu imale takmičarski karakter već je ideja bila da se promovišu pekarske veštine.

Bogi Mitić direktor Javne biblioteke u Doljevcu kaže da je svim posetiocima podeljen burek i čaša jogurta, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

  • Pokazalo se da je stanovnicima Doljevca ovako nešto bilo zaista potrebno, jer su se okupili u velikom broju. Niška burekdžijada se ove godine, zbog epidemije, preselila u Doljevac pa je uz pomoć Unije pekara na neki način preslikana u malom. Dani bureka, zbog epidemije, trajali su samo jedan dan, ali dovoljno da okupe doljevčane da uz bogat program razbiju monotoniju malog mesta, da se druže i probaju najbolji burek u zemlji- ističe Bogi Mitić.

Posetioce je pesmom zabavio Dragoslav Mihajlović Kanarinac, a svoje stihove pisane na dijalektu govorio je ovdašnji pisac za decu i profesor srpskog jezika Vlasta Cenić.

Mega burek prečnika dva metra podeljen je posetiocima manifestacije, koju organizatori ocenjuju kao veoma uspešnu. U Uniji pekara Niša kažu da ne odustaju od održavanja manifestacije u Nišu, ali su raspoloženi da u saradnji sa okolnim opštinama Dane bureka organizuju i na nekoj drugoj lokaciji, gde god za to postoji interesovanje.

Direktoru Javne biblioteke Bogiju Mitiću, kao inicijatoru ideje da se ova manifestacija održi u Doljevcu, uručena je „Pekarska ruka“  simbol niške burekdžijade.

Podsetimo, tradicionalni niški Dani bureka  nisu održani u Nišu zbog aktuelne epidemije virusa korone i zabrane okupljenja većeg broja ljudi, jer je ova manifestacija izuzetno posećena.

 

Foto:B.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *