Doljevački osmaci okončali polaganje završnog ispita

Goran Ilić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Doljevcu
Goran Ilić, direktor O.Š. “Vuk Karadžić” u Doljevcu

Završni ispit, mala matura, trajao je  tri dana.

Prvog dana polagali su test iz srpskog (maternjeg) jezika, juče su đaci polagali test iz matematike, a danas su popunjavali kombinovani test iz pet predmeta.

Kako ističe generalni direktor  O.Š. „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, Goran Ilić, sva tri dana polaganja u ovoj školi protekla su bez problema, a završni ispiti počeli su na vreme.

Na ovogodišnju malu maturu izašlo je 187 đaka sa teritorije opštine Doljevac. Prema Ilićevim rečima, samo dva učenika nisu izašla na polaganje testova.

Opšte je poznato, kaže direktor Ilić, da učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, odnosno, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa međunarodnih i republičkih takmičenja. Na osnovu ukupnog broja bodova učenici se opredeljuju za željene škole.

Direktor doljevačke osmoletke Goran Ilić  kaže da će preliminarni rezultati završnog ispita objaviti 18. juna,na oglasnoj tabli u Doljevcu, a nakon toga sledi period za žalbe učenika, školskoj komisiji, koji mogu predati u školi u Doljevcu. Ukoliko nisu zadovoljni odgovorom školske komisije u utorak mogu se žaliti Okružnoj komisiji u Nišu, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Prošle godine najveće interesovanje malih maturanata bilo je za medicinske i ekonomske škole.

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 7. jula kada se predaje lista želja.

Sigurno je da niko neće ostati neupisan u srednju školu, ali je dobar uspeh na završnom ispitu i uspeh iz osnovne škole važan kako bi se upisala željena škola.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *