Oprez! Oktobar-mesec požara!

Od početka oktobra u Srbiji je registrovano  1430 požara na otvorenom , što je sedam puta više nego u istom periodu prošle godine, zbog čega nadležni još jednom apeluju na gradjane da se savesno ponašaju, kako bi se rizik od izbijanja požara i ugrožavanja života i objekata sveo na najmanju moguću meru. Na teritoriji opštine Doljevac od početka oktobra zabeleženo je ukupno 15 požara, dok je tokom celog septembra bilo ukupno 14, tako da smo do polovine ovog meseca već dostigli prošlomesečni bilans.

Kiša u našem kraju nije pala jako dugo, a kada se uzme u obzir mnogo suvog rastinja, kojeg tokom jeseni ima na svakom koraku rizik od požara predstavlja realunu opasnost. To potvrdjuje i najnoviji slučaj požara u Pukovcu, u nedelju popodne, koji je izbio, kako smo saznali zbog nesmotrenog komšije, koji je zapalivši vatru u svom dvorištu izazvao požar većih razmera u kom su stradala dva pomoćna objekta u jednom tamošnjem domaćinstvu i nastradale sve domaće životinje koje su se u njima nalazile, a porodična kuća oštećena.

Zbog mnogo sličnih primera iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Takođe, podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima. Prethodnih dana, dodaju u saopštenju koje je stiglo u redakciju Radio Koprijana, došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru. Intenzivni poljoprivredni radovi koji su u punom jeku, svakako su tome doprineli, jer njih prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara. U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Zakonom o zaštiti od požara, napominju, zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara. Takodje, paljenje trave, otpadnih predmeta i materijala na putu i na zemljištu pored puta, ukoliko se time ugrožava bezbednost odvijanja saobraćaja i umanjuje zahtevana preglednost na putu, zabranjena je zakonom i kažnjiva zatvorskom kaznom do 12 godina. Nadležni ističu da će  kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *