Opšine Doljevac i Žitorađa konkurisale za podršku oko efikasnije naplate poreza

zgrada opstine doljevacKoliko je objekata  van evidencije ne zna se precizno, ali se procenjuje  da četvrtina nepokretnosti na lokalu ne postoji u poreskoj evidenciji. Gubitak koji zbog toga trpe opštinske kase broji se milijardama.

Aleksander Grunauer  je šef projekta “Reforme poreza na imovinu”  i on  veruje kako je preneo RTS, da ćemo sada imati realniju sliku o neplatišama poreza.

“Za ovaj konkurs prijavilo se čak 90 opština , a medju njima i opštine Doljevac i Žitorađa, s tim što se Žitorađa prijavila samostalno dok je opština Doljevac konkurisala zajednički sa opštinama Vrnjačka Banja , Trstenik, Varvarin, Ćićevac, Brus, Ražanj, Paraćin, Merošina i  Aleksandrovac. Kriterijumi na osnovu kojih će biti izabrano 40 opština su efikasnost dosadašnje naplate poreza, motivacija opština koje su se prijavile i šta je to šta su one same do sada preuzele da bi naplata bila bolja”, kaže Grunauer.

Glavni rezultat prvog popisa u devet opština istočne Srbije, prema rečima Grunauera, je povećanje naplate za 200 odsto.

Kako smo saznali u LPA Doljevac na ovaj način će se dodatno ažurirati baza za efikasniju naplatu poreza na imovinu.

Nenad Stevanović iz opštine Žitoradja kaže da na njihovoj teritoriji ima čak 30 do 40 odsto neuvedenih objekata u evidenciji za naplatu poreza na imovinu.

Ovaj projekat inače, predvidja i angažovanje dodatnih popisivača , koje će birati same opštine , a predvidjeno je da popisivači provedu na terenu oko šest meseci , rekao je  Aleksander Grunauer, šef projekta .

Švajcarska kao partner na ovom projektu obezbedila je milion franaka kao nagradu za samouprave koje pokažu najbolje rezultate, a koje će ta sredstva moći da iskoriste za projekte od najvećeg značaja i potreba za svoje građane.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *