Opština Doljevac obezbedila sredstva iz budžeta za uslugu Lični pratilac deteta

Lokalna samouprava u Doljevcu i Udruženje „Inkluzija danas“ iz Prokuplja potpisali su juče  ugovore o nastavku usluge Lični pratilac deteta do kraja ove školske godine.  Gordana Cvetković, načelnica u lokalnoj samoupravi Doljevac, kaže da se ova usluga realizuje sedmu godinu za redom i da se sredstva za ovu namenu obezbeđuju delom iz lokalnog budžeta, a delom iz namenskih sredstava  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Međutim, za nastavak usluge lokalna samouprava Doljevac obezbedila je dodatni novac iz sopstvenog budžeta.

  • Lokalna samouprava Doljevac je prepoznala značaj ove usluge i mi smo iz sopstvenog budžeta izdvojili sredstva kako bi nastavili realizaciju. Do sada je program trajao do 31.decembra, a sada zahvaljujući izdvajanjem iz lokalnog budžeta učenici u inkluzivnom obrazovanju imaće lične pratioce do kraja školske godine- kaže Cvetkovićeva.

Lokalna samouprava Doljevac izdvojila je 1.800.000 dinara za realizaciju ove usluge, a biće angažovano preko Udruženja „Inkluzija danas“ iz Prokuplja četiri pratioca dece.

  • Mi smo potpisali ugovor sa pružaocem usluga, Udruženjem „Inkluzija danas“, iz Prokuplja koje ima licencu za pružanje usluga ličnog pratioca. Udruženje je angažovalo licne pratioce sa teritorije opštine Doljevac koji su prošli obuku i imaju sertifikate za obavljanje poslova ličnog pratioca, izdate od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Ove godine su obuhvaćena 4 deteta koji na osnovu mišljenja Interresorne komisije i sagledanih potreba imaju pravo na uslugu ličnog pratioca. Deca su iz Belotinca, Malošišta, Šainovca i Pukovca- kaže načelnica Gordana Cvetković.

Usluga “Lični pratilac deteta“ je jedna u nizu usluga koja se u kontinuitetu realizuje u opštini Doljevac u cilju pružanja podrške deci sa smetnjama u razvoju  i osobama sa invaliditetom.

  • Usluga “Licni pratilac deteta” ove godine počela je  da se  realizuje prvog dana školske godine, 1. septembra i trajala je do kraja godine. Odlukom o budžetu opštine Doljevac za 2024. godinu planirana su sredstva iz budžeta opštine Doljevac i zahvaljujući tome ova usluga će se pružati u kontinuitetu cele školske godine- kaže Gordana Cvetković.

Dodaje, da je opština Doljevac je zadovoljna kvalitetom usluga koju je do sada pružala  ”Inkluzija danas” iz Prokuplja.

  • Na kraju bih dodala da opština Doljevac brine o svakom pojedincu, o svakom građaninu, a upravo realizacija ove usluge je od velike važnosti jer roditelji koji imaju dete sa smetnjama u razvoju mogu zahvaljujući ovoj usluzi da budu zaposleni, jer lični pratilac deteta brine sve vreme o učeniku, dakle vodi ga do škole, boravi sa njim u školi tokom nastave i naravno nakon završetka časova vraća ga kući. Svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, dakle ima pravo da pohađa vrtić ili školu, mnoga deca sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom to ne mogu bez ličnog pratioca- kaže načelnica Cvetković.

Zato ćemo se truditi da nastavimo tradiciju i da u  narednim godinama obezbeđujemo sredstva iz budžeta opštine Doljevac za realizaciju usluge ličnog pratioca tokom cele školske godine kaže na kraju razgovora načelnica u lokalnoj samoupravi Doljevac Gordana Cvetković.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *