Ove godine očekuje se natprosečan rod kukuruza

Berba kukuruza u punom je jeku, a prema prvim procenama ove godine očekuje nas natprosečan rod, odličnog kvaliteta, ističu agronomi. Trenutno se uglavnom vrši berba u klipu, naglašavaju iz Poljoprivredno-stručno službe iz Niša, mada ima i površina u nižim predelima gde je moguća i berba u zrnu, što zavisi od procenta vlage.

Primetno je da je kukuruz, kaže Saša Stanković iz PSS,  ubrzao sa zrenjem zbog visokih temperatura, ali bez obzira na to prinosi su dobri, te se na teritoriji Nišavskog okruga očekuje natprosečan rod, a što je takodje bitno to prinudno zrenje se nije odrazilo na kvalitet zrna, a nije bilo ni izraženih bolesti ili štetočina ove sezone.

Sve to ukazuje da će, prema rečima Stankovića, ovogodišnja berba svakako biti iznad višegodišnjeg proseka, oko 6 do 7, pa i  preko 8 tona po hektaru, mada ima i parcela na kojima će, ukoliko su primenjene sve agrotehničke mera, prinos biti čak 11 tona po hektaru. Ipak, i pored dobre godine, ukoliko nisu obavljeni potrebni radovi u polju na usevima kukuruza, biće i parcela na kojima će rod podbaciti, naglašava naš sagovornik i tu ne bi trebalo očekivati više od 3 do 4 tone po hektaru.

Stanković dodaje na kraju da, kada je cena u pitanju, nema najava nekih povećanja, ali da ratarima visoki prinosi mogu da kompenzuju očekivanu cenu kukuruza po kilogramu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *