Panel diskusija u EU info kutku u Nišu: Žene u nauci – Mogućnosti i izazovi

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, koji  se obeležava 11. februara, u prostorijama EU info kutka u Nišu od 12 sati biće održana panel diskusija pod nazivom „Žene u nauci-Mogućnosti i izazovi“.  Cilj događaja je da se ukaže na važna dostignuća žena u nauci, promovišu nagrade i priznanja koje su žene dobile i podstaknu devojke i žene da hrabro, slobodno iskorače u svet nauke koji im pripada jednako kao i muškarcima.

 Diskusija će biti fokusirana na veze između rodne nejednakosti, mogućnosti i izazova sa kojima se žene u nauci suočavaju. Prepoznajući povezanost i međuzavisnost nauke, tehnologije i digitalne ekonomije za ekonomski rast i održivi razvoj, panelistkinje će sa prisutnima podeliti svoje iskustvo i stavove o ovoj temi fokusirajući se na neka od potencijalnih rešenja. Globalna zajednica godinama ulaže mnogo napora da podstakne i inspiriše uključivanje više žena u nauku. Ipak, u velikoj meri su i dalje isključene iz punog učešća u nauci.

Na panel diskusiji će učestvovati:

Tijana Ljubisavljević iz kompanije Smartfire Block iz Кragujevca

dr Aleksandra Pavlović, prodekanica za nauku i naučno-istraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i koordinatorka projekta “Evropska noć istraživača”

dr Dragana Cvetković Ilić, redovni profesor Departmana za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu

-Emilija Stojanović, dobitnica nagrade „Žene u nauci“ 2019.

Danijela Vučić, moderatorka – EU info kutak Niš

Tokom diskusije takođe će biti promovisana nagrada EU za žene inovatorke koja slavi inspirativne liderke u inovacijama. Ova nagrada prepoznaje ulogu žena u inovacijama i odaje počast izvanrednim dostignućima preduzetnica koje vode inovativne kompanije. Nagrada nastoji da podigne svest o potrebi za većim brojem preduzetnica i stvori snažne uzore za žene i devojke.

Panel diskusiji u EU info kutku mogu prisustvovati svi zainteresovani građani. Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je potrebno najaviti na officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461 najkasnije do 10. februara u 17h.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *