Pešić: Realizacija budžeta u skladu sa novonastalom situacijom

Najznačajnija tačka dnevnog reda jučerašnje Skupštine opštine Doljevac, je prema rečima načelnika za privredu i finansije Jovice Pešića, usvajanje završnog računa budžeta opštine Doljevac za prošlu godinu, ali i usvojena Odluka o drugom rebalansu budžeta opštine Doljevac za 2020. godinu.

Pešić dodaje da je lokalna samouprava u toku prošle godine ostvarila prihod od 556 miliona dinara, rashode u iznosu od 512 miliona, tako da je ostvarila pozitivno finansijsko poslovanje, jer suficit iznosi nešto više od 44 miliona dinara.

Više od 30 posto rashoda iz lokalne kase bilo je usmereno na investicije u našoj opštini, javnu infrastrukturu i javne objekte za potrebe javnih ustanova na teritoriji opštine Doljevac. Od investicija u toku prošle godine Pešić ističe u oblasti infrastrukture povezivanje vodosistema Pusta reka sa sistemom Nivos, a vrednost investicije je preko 25 miliona dinara, koja je većinski finansirana iz sredstava UNOPS-a.

Zatim, završena je rekonstrukcija i dogradnja PU „Lane“ odeljenja u Pukovcu, a vrednost investicije je oko 13 miliona dinara, takođe završeni su i radovi na uređenju Obrazovnog kompleksa u Doljevcu i tu je iz budžeta izdvojeno više od 17 miliona dinara, a Pešić je podsetio da je vrednost ovog velelepnog zdanja preko 250 miliona dira, koji su utrošeni što na izgradnju, što na opremanje enterijera.

Tokom 2019.godine završena je i rekonstrukcija škole u Malošištu, a lokalna samouprava je za ove radove izdvojila 8 miliona i 900 hiljada dinara, dok je vrednost investicije preko 70 miliona dinara.

Javna biblioteka u Doljevcu, pored sredstava resornog ministarstva, dobila je značajna sredstva  i od lokalne samouprave, tako da je završena nadogradnja i rekonstrukcija objekta, a u toku ove godine biće izdvojen dodatni novac za uređenje velike sale i hola ove kulturne ustanove.

U putnu infrastrukturu uložen je, tokom 2019.godine, 21 milion, kaže Pešić.

Što se ovogodišnjeg rebalansa budžeta tiče načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac dodaje da neki projekti, koji su ugovoreni, neće biti realizovani zbog novonastale situacije zbog pandemije korona virusa. Vlada RS je donela zaključak o obustavi investicionih aktivnosti, kako bi ta sredstva bila usmerena za borbu protiv širenja infekcije i zaštitu stanovništva.

Tako da je opština Doljevac raskinula ugovor sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima u delu rekonstrukcije centralnog objekta škole u Doljevcu. Projekat je bio vredan oko 105 miliona dinara, sve predradnje su bile završene i čak izabran izvođač radova, ali je nažalost obustavljen. Ali ako je za utehu, kaže Pešić, resorno ministarstvo je odobrio značajna sredstva Javnoj biblioteci po projektima sa kojima su konkurisali, tako da će oni i biti realizovani, a opština će uložiti oko 2 miliona dinara.

Javno komunalno preduzeće Doljevac ove godine dobiće manje novca iz lokalnog budžeta, kaže Pešić, zbog obustave izgradnje mostova na vodotocima II reda. Kako kaže planira se izgradnja mosta u Šainovcu, tačnije na Crtnatovačkoj reci u ovom naselju, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija i izdata je građevinska dozvola, vrednost pomenutih radova je oko 10 miliona dinara, a projeket je upućen Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i nadaju se da će dobiti deo novca za ovu namenu.

Pešić  ističe da je našu opštinu pogodio i poplavni talas pa je bila proglašena vanredna situacija, ali da će zbog toga proći projekti za sanaciju i izgradnju infrastrukture kako bi se pojedina naselja zaštitila od budućih poplava.

Na kraju dodaje da je ove godine planirano i uređenje parkinga oko Akva parka i to uz auto-put kao i izgradnja pratećih sadržaja.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *