Planinarski dan na Evropskom pešačkom putu E7 Kamenički Vis zakazan za nedelju 15.oktobar- Učestvovanje je besplatno

Planinarski klub Železničar Niš, Lokalna fondacija Niš i EU info kutak Niš organizuju jednodnevnu planinarsko-prijateljsku akciju na deonici Evropskog pešačkog puta E7 na Kameničkom Visu. Okupljanje svih zainteresovanih planinara i ljubitelja prirode je zakazano za nedelju 15. oktobar u periodu od 8:30 do 9:00 časova u selu Kamenica. Start akcije je zakazan za 9:00.

Ova pešačka staza je deo Evropskog pešačkog puta E7 koji prolazi kroz Niš. Evropski pešački putevi su osmišljeni od strane Evropske pešačke asocijacije (ERA). Do sada je definisano 12 evropskih pešačkih puteva i njihova ukupna dužina prelazi 55 000 km. Spadaju u lake staze za koje nije potrebna dodatna oprema za kretanje. Pešački put E-7 prolazi kroz Portugaliju, Španiju, Andoru, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. U okviru staza su uvršteni najlepši predeli Srbije.

Deo evropskog pešačkog puta E-7 koji prolazi kroz Niš prolazi kroz Miljkovac, Cerje, zatim se preko Kameničkog visa i izletišta Dabilo spušta do Srećkovog vrela, pa dalje do gradske Tvrđave, a nakon toga nišavskim kejom do Niške banje i završava preko Mosora i Bojaninih voda na devojačkom grobu. Uz podršku Lokalne fondacije Niš, deo puta koji prolazi kroz Niš je nedavno obeležen signalizacijom koja pešacima, trkačima i planinarima olakšava kretanje ovim delom koridora.

Detalji akcije Kamenica-Kamenički vis-Kamenica:

-datum:                          15.10.2023.

-vreme okupljanja:       08:30-09:00h

-lokacija (okupljanje):  Kamenica, kod stanice

-vreme na stazi:           oko 7h

-težina akcije:                laka

-dužina akcije:               6,5km

-očekivano vreme izlaska na Kamenički vis 11 časova (pauzu za druženje u trajanju od 2 časa)

-Očekivano vreme povratka 16 časova

LINK za prijavu: https://euinfo.civicatalyst.org/planinarski_dan

Potrebna oprema:

-udobne patike/cipele

-voda 2L

-hrana iz ranca

-sredstvo za zaštitu kože od sunca

Kako doći:

Na zakazano mesto susreta moguće je doći sopstvenim prevozom ili autobusom br 14A čiji je red vožnje zakazan za nedelju u 8:20 (polazak sa prigradske autobuske stanice iz Niša) i 15:40 (polazak iz Cerja).

NAPOMENA:

Organizator zadržava pravo da otkaže uspon u slučaju vremenskih neprilika (o čemu će učesnici biti blagovremeno obavešteni), da ne dozvoli uspon planinarima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike.

Svi učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost. Od učesnika se očekuje maksimalna odgovornost prema sebi i ostalim učesnicima uspona, kao i poštovanje Pravilnika o bezbednosti i izvođenju planinarskih akcija PSS-a.

Vodič na stazi je Milan Živković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *