Po naređenju ministra unutrašnjih poslova, saobraćajna policija će tokom praznika vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom novogodišnjih i božićnih praznika vršiće pojačanu kontrolu saobraćaja na svim putnim pravcima, sa posebnim akcentom na otkrivanju saobraćajnih prekršaja – prekoračenje dozvolјene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa u cilјu očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

U poslednjih pet dana u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Srbije poginulo je čak 16 osoba.

„Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, Uprava saobraćajne policije će na svim putnim pravcima vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja. Prošle godine u saobraćaju su stradale 492 osobe, a samo u poslednjih pet dana stradalo je čak 16 lјudi, među kojima su i mlade osobe. Svaka smrt teško da može da se opravda, ali smrt u saobraćaju posebno ne može. Samo da je neko od vozača usporio, vezao pojas i da nije konzumirao alkohol i drogu, lјudski životi bi bili sačuvani“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar policije apelovao je na sve vozače, a naročito na mlade da kada sednu za volan budu pažlјivi, odgovorni i savesni, imajući u vidu da je tokom decembra ove godine poginulo 12 mladih starosti do 24 godine.

„Po ko zna koji put molim i upozoravam sve lјude, a posebno mlade, sve vozače i učesnike u saobraćaju da ne konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, da ne sedaju za volan pijani i drogirani, jer ukoliko to učine mogu da izgube svoj život i ugroze živote drugih. Još jednom ponavlјam da se duboko zalažem za oštriju kaznenu politiku i da se svakom ko pijan i drogiran sedne za volan i izazove saobraćajnu nesreću sudi za pokušaj ubistva. Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote”, naglasio je ministar Vulin.

Samo u toku prethodnog vikenda, otkriveno je oko 13.000 saobraćajnih prekršaja, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, zbog vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isklјučeno više od 1.000 vozača, što je tri puta više u odnosu na isti period 2020. godine.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije još jednom apeluju na vozače da brzinu kretanja prilagode uslovima puta i da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali svoje i tuđe živote.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *