Počela grant šema u okviru programa Podrška EU inkluziji Roma

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)  nedavno su  dodelili  36 ugovora gradovima i opštinama koji su dobili grantove u okviru Komponente 2 Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“. Među opštinama gde će se realizovati pomenute aktivnosti je i opština Doljevac. Koordinator mobilnog tima u Doljevcu je Goran Usainović i  kako nam je rekao vrednost projekta je oko milion i 400 hiljada dinara. Mobilni tim narednih dana obići   će sve romske porodice u svih 16 naselja opštine Doljevac i u razgovoru sa njima dodati na listu prioriteta rešavanje tekućih problema romske populacije. Usainović je istakao da će najveći akcenat biti stavljen na školovanje, kvalifikaciju ili prekvalifikaciju roma kako bi lakše dolazili do radnih mesta. Inače programom obuke biće obuhvaćeno radno sposobno stanovništvo.

Grant šema podržava projekte koji imaju za cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

Novac iz projekta investiran je i u osnivanje zajedničkih mobilnih timova za inkluziju Roma koji su sastavljeni od pet članova koji se bave problemom inkluzije Roma na lokalnom nivou, a u njihovom sastavu su opštinski romski koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, kao i predstavnici centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

D.Dinić

Foto: SKGO.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *