Počela Likovna kolonija, Sabor Svetog Jovana otkazan

Juče je, u organizaciji Javne biblioteke i Mesne zajednice Orlјane, počela 11. po redu Likovna kolonija 2020. Kao i svake godine, ova manifestacija se održava u Orljanu.  .

Učestvuje 14 slikara iz Srbije, a završava se 7.jula. Ovogodišnja manifestacija okupila je likovne stvaraoce iz Beograda, Vršca, Soko Banje, Babušnice, Vranja, Niša, Kostolca i Dolјevca. Kako kaže direktor Javne biblioteke Bogi Mitić umetnici će inspirisani prirodnom lepotom našeg kraja naslikati po dve slike za biblioteku i po jednu za svoje domaćine, gde su smešteni. Nakon završetka kolonije sva umetnička dela nastala na ovoj koloniji biće izložena u Javnoj biblioteci u Doljevcu i na izložbama u bibliotekama u našem okruženju.

Mitić dodaje da građani mogu da posete školu u Orljanu, uz poštovanje epidemioloških mera, i upoznaju slikare i prisustvuju prilikom izrade radova.

– Građani koji nemaju zaštitnu masku neće moći da uđu, ali mi smo kao organizatori i na to mislili, tako da smo obezbedili određenu količinu. Tako će svi koji dođu da se upoznaju sa našim gostima, likovnim stvaraocima, da dobiju na ulaz škole masku, uz obaveznu dezinfekciju ruku- ističe Mitić u izjavi za radio Koprijan.

Kolonija se tradicionalno održava u okviru programa Sabora Sv.Jovana Krstitelјa, međutim zbog ovogodišnje nepovoljne epidemiološke situacije sa virusom korone Sabor je otkazan.

Mitić kaže da je sve bilo danima unapred organizovano i ugovoreno sa učesnicima koji su trebali da nastupe u okviru kulturno-zabavnog programa, ali je okupljanje otkazano. Odluku o otkazivanju ove manifestacije doneli su organizatori Javna biblioteka Dolјevac i M.Z.Orlјane zbog predostrožnosti i mere zaštite  građana.

Direktor Javne biblioteke ističe da zbog velikog broja ljudi koji u večernjim satima posete Šuplji kamen i crkvu Svetog Jovana na brdu Kukumiga, ali i velikog broja građana koji prisustvuju kulturno-zabavnom programu nemoguće je održati fizičku distancu, kao preporučenu meru od strane Kriznog štaba, nisu želi da građane izlažu opasnosti od infekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *