Počinje razmatranje zahteva za kupovinu seoske kuće- mogu da konkurišu i naši građani

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je da će komisija sutra ili prekosutra početi da razmatra zahteve pristigle na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije.

Pozvao je sve koji su državljani Srbije, imaju manje od 45 godina, nemaju imovinu i žele da se osamostale da se prijave na konkurs na koji su se, kaže, do sada javile porodice sa decom, mladi bračni parovi, profesori koji rade u prosveti, ali nemaju svoju kuću ili stan.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, ni za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Kako je precizirano, pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji obavezno ispunjavaju i uslov da su zajedno sa lokalnom samoupravom, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom, da su u bračnoj zajednici ili trajnijoj vanbračnoj zajednici u momentu podnošenja prijave ili je podnosilac prijave samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik ili poljoprivrednica.

Predviđeno je i da oni koji konkurišu za sredstva ne smeju biti sa prodavcem kuće koju kupuju u krvnom srodstvu „u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom ili adoptivnom srodstvu“.

Podsetio je da je Vlada usvojila uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva, kao i uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela”.

Kako je saopšteno, Uredba, koju je iniciralo Ministarstvo za brigu o selu, predviđa organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju) u naseljenom mestu-selu na teritoriji Srbije, izvan gradskih i opštinskih sedišta i prigradskih naselja, u periodu od 1. oktobra do 31. decembra ove godine, a sa ciljem poboljšanja uslova života i rada stanovništva koje živi na selu.

Mogu se održavati i sportska takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Ministarstvo za brigu o selu usvojilo je nedavno i  Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva.

Uredba predviđa dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko, odnosno opštinsko sedište, navedeno je u saopštenju.

 

One thought on “Počinje razmatranje zahteva za kupovinu seoske kuće- mogu da konkurišu i naši građani”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *