Povećan broj zahteva za roditeljski dodatak u opštini Doljevac

U opštini Doljevac beleži se, prema podacima nadležnih službi, porast broja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.

Zakonom koji je stupio na snagu prvog jula ove godine predviđeno je da za prvo dete roditelji jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće po 12.000 mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno, deset godina. Inače, zahtev za ostvarivanje ovog prava potrebno je podneti najkasnije u roku od godinu dana od dana rodjenja deteta.

Takodje, roditelji dece rodjene u periodu od 25.decembra 2017.godine do 30.juna ove godine imaju prava na uvećana primanja po osnovu roditeljskog dodatka, te se za njih, po podnetom zahtevu, vrši uskladjivanje sa novim propisima. Zahtev je potrebno dostaviti nadležnim službama do kraja godine.-Sve stranke koje imaju zakonskog osnova za ostvarivanje ovog prava, pismeno su obaveštene  o tome, kaže u izjavi za radio Koprijan Sladjana Denić iz službe dečije zaštite pri lokalnoj samoupravi, a do sada je podneto 33 zahteva.

Takodje, prema njenim rečima beleži se  porast broja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za decu rodjenu od 01.jula 2018.godine, kojih je bilo četrdesetak. –Napomenula bih da je roditeljima procedura za ostvarivanje ovih prava pojednostavljena, jer imaju obavezu da samo podnesu zahtev, dok je naša službena dužnost da prikupimo ostalu potrebnu dokumentaciju, što važi kako za roditeljski tako i za dečji dodatak, dodaje naša sagovornica.

Inače, po novom zakonu o finansijskoj podršci porodici, koji je stupio na snagu u julu ove godine, država je isplatu roditeljskog dodatka uslovila sa nekoliko novina. Mnaime, da bi roditelji dobili novac koji im po zakonu sleduje, potrebno je da im sva deca budu uredno vakcinisana, kao i da redovno idu u predškolsko ili osnovnu školu (ovo važi za decu koja su rođena pre 2012. godine).

J.Kozomara

Foto: Roditelj Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *