Poplave najviše ugrozile naselja Mekiš, Šarlinac i Belotinac- ugroženi građani evakuisani

Zbog velikih količina padavina i opasnosti od izlivanja reka na kritičnim tačkama u opštini Doljevac  noćas je proglašena vanredna situacija. Prema rečima predsednika opštine Doljevac Gorana Ljubića evakuisano je više desetina lica, jedan deo građana  smešten je kod rođaka, a ostali su smešteni u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu i u domovima kulture pri mesnim zajednicama.

Ljubić dodaje da su  noćas  ekipe na terenu pravile nasipe za zaštitu od izlivanja, napunjeni su i džakovi sa peskom.  Voda je poplavila dvorišta, kuće i pomoćne objekte, kao i poljoprivredno zemljište.

Prema navodima iz Štaba za vanredne situacije u Doljevcu sinoć oko 22 sata i 30 minuta zbog naglog porasta vodostaja na vodotocima II reda  Kruševice u Belotincu, Mehane u Malošištu, Mekiškog potoka u Mekišu, Torinskog potoka u Šarlincu, Jugbogdanovačke reke (vodotoka I reda) u Orlјanu i Torinskog potoka u Šainovcu, došlo je do polava u Belotincu, Malošištu, Mekišu, Orlјanu i Šarlincu.

Ekipe JKP „Dolјevac kao nosilac aktivnosti na zaštiti od poplava na teritoriji opštine Dolјevac, angažovao je lјudstvo i mehanizaciju na zaštiti pre svega stambenih objekata ugroženih od poplava pre svega dovozom šlјunka i peska, prokopavanjem začeplјenih kanala i preusmeravanjem bujica.

U Malošištu se izlila Mehana u gornjem toku i ugrozila nekoliko objekata (poplavlјeni dvorišta),

U Šarlincu je od Torinskog potoka poplavlјeno 50 objekata (15 stambenih i 35 ekonomskih objekata i dvorišta). Evakuisana su 3 lica (1 žena i 2 deteta) i zbrinuta u Dom kulture u Šarlincu.

U Belotincu poplavlјeno je 30 objekata (10 stambenih 20 ekonomskih objekata i dvorišta). Jedno lice, u pokušaju da spasi životinje, krenulo je u bujicu i usled hladnoće i stresa osetilo slabost, te je intervenisala ekipa Doma zdravlјa Dolјevac. Lice je zbrinuto u Domu zdravlјa Dolјevac i meštanin Belotinca nalazi se u dobrom stanju.

U Mekišu se izlio Mekiški potok i poplavio 68 objekata (18 stambenih i 50 ekonomskih objekata i dvorišta). Iz 3 domaćinstva su evakuisane životinje. Blokiran je lokalni put u centru naselјa. U prekidu državni put IIB reda 418 između Mekiša i Šarlinca – PS Dolјevac obezbeđuje putni pravac.

Jugbogdanovačka reka se izlila u Orlјanu. Poplavlјeno je 25 objekata (5 stambenih i 20 ekonomskih objekta i dvorišta). Evakuisane životinje iz 2 domaćinstva. Struja isklјučena u 3 ekonomska objekta.

Crnatovačka reka se izlila u Šainovcu. Poplavlјeno 3 stambena objekata. Evakuisano 19 lica (4 muškarca, 6 žena i 10 deteta),  6 lica zbrinuti u Domu kulture u Šainovcu, 10 lica u prostorije Crvenog krsta Dolјevac, a 3 lica kod rodbine. U prekidu državni put IIA reda 216 na izlazu iz Šainovca ka opštini Žitorađa – PS Dolјevac obezbeđuje putni pravac.

U Kočanu usled slivanja atmosferskih voda poplavlјeno nekoliko dvorišta.

U Pukovcu usled slivanja atmosferskih voda poplavlјeno desetak dvorišta.

Evakuaciju i zbrinjavanje lica izvršili su Crveni krst Dolјevac u saradnji sa PS Dolјevac, pripadnicima VSO Dolјevac i VSB Niš. Crveni krst je obezbedio krevete, ćebad i hranu za evakuisane.

JKP Dolјevac u saradnji sa angažovanim subjektima od posebnog značaja je tokom noći vršili su  dopremanje peska, prokopavanje kritičnih tačaka na kanalima i ojačavanje bedema, kao i pravlјenje bedema oko objekata.

Kako napominju iz Štaba u Doljevcu jutros je počela  stagnacija vodotoka II reda i potoka osim Torinskog potoka. Vodotoci I reda i dalјe beleže porast vodostaja, osim Jugbogdanovačke reke, ali vodotoci koji beleže porast vodostaja ne ugrožavaju lјude i materijalna dobra.

Trenutno se i dalјe preduzimaju mere sprečavanju i otklanjaju posledica od poplava. Na terenu su svi angažovani subjekti.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *