Porodična filharmonija poziva stanovnike opštine Doljevac da podrže uvodjenje doživotnog zatvora za ubice dece

potpisi 1Gradjanska inicijativa prikupljanja potpisa za uvodjenje kazne dozivotnog zatvora za ubice dece, bez mogućnosti pomilovanja, koju je pokrenula Fondacija Tijana Jurić, uveliko traje i u ovom kraju. Nama najbliži punktovi nalaze se u Nišu gde se potpisi, podsećamo,  prikupljaju na dve lokacije, u centru kod Kalče i u parku Svetog Save kod sata od 12 do 19 časova svakog dana do kraja nedelje.

Odziv gradjana ovog dela zemlje je veliki, rekla nam je PR udruženja Porodična filharmonija, koje je organizovalo prikupljanje potpisa u Nišu,  Aleksandra Stojanović, ali kako ističe, bez obzira na to, svaki potpis je bitan i dorinosi cilju, a to je doživotni zatvor za ubice dece. – Štandovi aktivno rade svakoga dana, imali smo veliki odziv čak i po onom lošem vremenu, ponekad se stvaraju i gužve, ali bih, bez obzira na to, zamolila gradjane da ne odustaju i da budu strpljivi, jer je ozbiljnost problema, koji na ovaj način želimo da rešimo, ogromna. Zahvaljujem se i ljudima iz opštine Doljevac koji takodje u velikom broju stavljaju svoj potpis na ovu peticiju.

Aleksandra Stojanović, PR udruženja Porodična filharmonija
Aleksandra Stojanović, PR udruženja Porodična filharmonija

Kako ističe naša sagovornica, dosadašnja sudska praksa pokazala je da ovi najteži prestupnici, čak i kada zbog svojih zlodela dobiju velike zatvorske kazne,  mogu odležati najviše 40 godina, jer je to maksimalna kazna koju naš sistem propisuje.- To, na primer,  znači da iako je ubica i silovatelj  devojčice Tijane Jurić, osudjen na 55 godina zatvora,  iza rešetaka može provesti najviše 40 godina, što znači da ga je država automatski pomilovala čitavih 15 godina. Zbog dobrog vladanja i niza drugih faktora, čak i ta kazna može biti skraćena. Ubica malene Andjeline, koja je imala svega tri godine kada je silovana i ubijena, dobio je 40 godina robije za njeno ubistvo, 15 za silovanje i 10 godina za ubistvo komšinice. I ova osoba, iako je osudjena na ukupno 65 godina, u zatvoru može provesti maksimalno 40 godina. Pomenuću još samo jedan primer, dodaje Aleksandra Stojanović.  Početkom iduće godine iz zatvora izlazi ubica iz okoline Niša koji je silovao dve devojčice,  dok je bio na uslovnoj slobodi. Oslobodjen je pre isteka propisane zatvorske kazne zbog dobrog vladanja. Čoveku koji je osudjen za silovanje dva maloletna deteta, robija je skraćena zbog dobrog vladanja!

Zato iz udruženja Porodična filharmonija pozivaju, još jednom, sve gradjane da podrže akciju prikupljanja potpisa za doživotni zatvor za ubice dece. Podsećamo, potpisi se prikupljaju do nedelje, a cilj je 500.000 ljudi koji podržavaju  inicijativu, kako bi  ovaj predlog ušao u skupštinsku proceduru.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *