Povećane cene boravka dece u vrtiću “Lane”

Na najnovijoj sednici SO Doljevac korigovane su cene boravka mališana u Predškolskoj ustanovi „Lane“ u Doljevcu, pa tako roditeljski trošak celodnevnog boravka njihove dece počev od prvog marta iznosi oko 3.500 dinara mesečno nakon dosadašnjih oko 2.900, dok je cena za predškolce sada oko 1100 dinara.

Do ove korekcije cena došlo je, kako je Radio Koprijanu rekao načelnik za vanprivredne delatnosti u lokalnoj samoupravi Vlastimir Andjelković, zbog obaveze odredjivanja cene boravka dece u vrtiću na početku svake kalendarske godine, a u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju. Ekonomska, tj. puna cena celodnevnog boravka dece sada je 17.668 dinara mesečno po detetu, ali 80 odsto tog iznosa do sada je, kao što će to biti slučaj i nadalje, regresirala lokalna samouprava, dok je obaveza roditelja i nadalje da učestvuju sa 20 odsto u plaćanju, što sada iznosi 3.533 dinara,  oko 600 dinara više nego pre martovske korekcije. Cena poludnevnog boravka sada je 1.125 dinara mesečno po detetu o trošku roditelja. –Opština Doljevac je roditeljima koliko god je to bilo u našoj moći izašla u susret, jer smo iskoristili zakonski maksimum učešća lokalne samouprave u plaćanju ovih troškova od 80 odsto od pune cene, ističe Andjelković.

Takodje, od početka ovog meseca roditelji koji imaju treće dete, a koje pohadja PU „Lane“ ne mogu da računaju da će im ova usluga nadalje biti besplatna, kao što je to bio slučaj do sada. –To nije u skladu sa zakonom i zato je ova odluka ukinuta, napomine Andjelković. –Ipak, pravo na besplatne usluge vrtića i dalje će imati deca bez roditeljskog staranja, deca čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, ona ometena u razvoju i sa invaliditetom, jer će te troškove plaćati opština u iznosu od 80 odsto, kao i za svu ostalu decu, dok će preostalih 20 odsto za njih plaćati Republika.

Zahtevi za ostvarivanje prava, socijalno ugroženi, napominje naš sagovornik, podnose opštinskoj upravi.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *