Povećane koncentracije polena ambrozije: Vlada epidemija alergijske kijavice

U Srbiji je upaljen crveni alarm zbog ambrozije, jer su izmerene povećane koncentracije polena ambrozije, i to od dva do čak 10 puta iznad graničnih. Lekari navode navodi da je poslednjih dana značajno povećan broj pacijenata sa alergijskim reakcijama, odnosno sa alergijskom kijavicom, koji dolaze sa simptomima kijanja, zapušenog nosa, vodenaste bistre sekrecije iz nosa. Poslednjih dana, prema rečima Marije Petrović Apotekarske ustanove Niš apoteke u Doljevcu, broj sugrađana koji se javljaju sa simptomima alergije nije povećan u odnosu na prošlu godinu. Kako ističe građani  najpre dolaze u apoteku da se požale na simptome pa tek onda idu izabranom lekaru.

Ona dodaje da  se protiv alergije koriste antihistaminici i intranazalni kortikosteroidi, lekovi koji se mogu kupiti i bez lekarskog recepta, ali naglašava da  sugrađani moraju najpre  da se jave svom izabranom lekaru kako bi dobili adekvatnu terapiju u skladu sa opštim zdravstvenim stanjem organizma.

  • Polen ambrozije, jedan od najopasnijih i najagresivnijih alergena koji ugrožava zdravlje sve više ljudi, i ovih dana beleži visoke koncentracije u vazduhu. Zbog toga se kod pacijenata javljaju  simptomi kao što su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa koja izgleda kao da ne može da se zaustavi- kaže Marija Petrović iz doljevačke apoteke.

Kako je koncentracija polena povećana u vazduhu, ne preporučuje se provetravanje prostrorija, veš ne bi trebalo sušiti napolju, potrebno je nositi naočare za sunce, kako bi oči što manje bile nadražene, posle svake šetnje presvlačenje, obavezno oprati kosu pre spavanja, redovno treba prati ruke, ne dirati oči kada svrbe.

Trend pojave alergijskih reakcija u svetu je u porastu, a alergijski rinitis poprima epidemijski karakter. Smatra se da svaki četvrti do peti stanovnik ima alergijsku kijavicu i zato je jako važno, kada se simptomi pojave, obratiti se lekaru i započeti terapiju.

M.Jovanović

Foto: http://www.topzdravlje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *