Profesor Cenić na manifestaciji “Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku” u Makedoniji

vlasta“Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku” je  sada već tradicionalna manifestacija koja se svake godine održava u Tetovu u Makedoniji, s ciljem očuvanja našeg jezika medju srpskim stanovništvom koje živi u toj zemlji, a u organizaciji Udruženja Srba i Makedonaca “Branko Čajka”. Vlasta Cenić, profesor i pesnik, učestvovao je i ove godine na manifestaciji od 23. do 24. septembra.

Meni je ovo drugo učešće, mada tradicija odličnih i prijateljskih odnosa ovog Udruženja i nas iz ovoga kraja traje već duže vreme. Udruženje inače, okuplja Srbe koji žive u Makedoniji, s namerom da se svojim aktivnostima izbore za očuvanje srpskog jezika, što je osnovni cilj manifestacije. Ovaj dogadjaj  je u stvari vapaj, jer se iz godine u godinu smanjuje broj dece srpske nacionalnosti, koja uče na svom maternjem jeziku u Makedoniji, što prati i smanjenje broja polaznika ovih radionica. Neću ulaziti u razloge, ne znam da li su oni politički ili neki drugi, ili po malo od svega, ali činjenica je da srpski jezik u Makedoniji nije na dobrom putu. Upravo iz tog razloga uvek rado prihvatim da učestvujem, kako bih dao svoj doprinos toj borbi, kaže profesor Cenić.

Vlasta Cenić je kao aktivni učesnik manifestacije “Pišemo i stvaramo na srpskom jeziku, održao dve radionice.

-Govorio sam o tome kako se pišu pesme o jeseni, jer je to bila i jedna od tema literarnog konkursa,  održanog  u okviru manifestacije, kao i o pregledu savremene književnosti za decu u Srbiji.  To je srpskoj deci koja žive u ovoj susednoj zemlji bila  prilika da čuju  izvorni književni jezik svoje domovine, kao i pravilan izgovor,  što im je puno značilo, kako su mi sami rekli.  Dodao bih da je u završnici ovog dogadjaja učestvovalo  tridesetak djaka, koji su ušli u uži izbor, odnosno čiji su radovi na pomenutom konkursu bili najbolji. Svi smo boravili, tokom ta dva dana, u manastiru Lešok kraj Tetova, i otuda nosim najlepše utiske, ističe profesor Cenić.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *