Profesoru OŠ “Vuk Karadžić” uručeno priznanje Najbolji nastavnik EX YU

Profesor srpskog jezika i književnosti i poznati pesnik Vlasta Cenić iz Kočana dobitnik je prestižnog priznanja Najbolji nastavnik EX YU za, kako je istaknuto, entuzijazam, kreativnost, inventivnost, moć inspiracije i motivacije. Ceniću i drugim istaknutim prosvetnim radnicima sa prostora bivše Jugoslavije priznanje je uručeno minulog vikenda u Budvi, na  Drugoj regionalnoj konferenciji „Svijet obrazovanja briše granice“. Oko 250 nastavnika je ove godine bilo nominovano za tu titulu, u uži izbor ušlo je njih 70, dok je 40 prosvetnih radnika nagradjeno.

Konferencija je okupila najistaknutije profesore, učitelje, vaspitače iz regiona i to po drugi put, a profesor Cenić je prvi i za sada jedini dobitnik ove titule sa teritorije opštine Doljevac, ujedno i jedini predstavnik doljevačkog kraja, dok je Nišavski region predstavljao sa još troje kolega iz niških osnovnih i srednjih škola.– Svaka nagrada i titula pruža veliko unutrašnje zadovoljstvo, kaže profesor Cenić u razgovoru za Radio Koprijan, kao i motivaciju za dalji rad. Bio sam najstariji član  ovog skupa, ali vedar duhom i naišao sam na odličan prijem kod mladjih kolega, jer  ono što nas je sve povezalo je kreativnost i maštovitost. To su ljudi koji vole inovacije i koji žele da razmenjuju iskustva sa kolegama kako bi poboljšali i unapredili svoj rad u obrazovanju. Ovi profesori omiljeni su medju djacima, jer deca vole takve predavače i takve inovativne časove.

Nije zato iznenadjenje što je nagrada otišle u ruke ovog poznatog profesora, koji se tokom dugogodišnje karijere maksimalno posvetio svom pozivu. –Ja sam u ovo priznanje utkao 37 godina rada, a medju najboljima sam se našao na osnovu velikog broja poena dobijenih popunjavanjem upitnika o svim aktivnostima u kulturi i obrazovanju tokom karijere. Sa 10 poena postajete član Asocijacije, sa 15 do 20 dobijate ovo priznanje, a sa 20 postajete Zvezda obrazovanja, što još uvek niko nije postigao. Jer, nije ni malo lako popuniti taj upitnik. Meni je trebalo oko dve nedelje da sve prikupim i dokumentujem, od stručnih radova objavljenih tokom svih ovih godina, preko podataka o manifestacijama koje organizujem, a medju kojima posebno ističem „Susrete prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu“, do medjunarodnih projekata, gde posebno ističem odličnu saradnju koju godinama imamo sa KUD Branko Čajka iz Makedonije, koje radi pri Udruženju Srba i Makedonaca, a preko projekta Učimo i stvaramo na srpskom jeziku. Nije zanemarljiv ni podatak o tome koliko ste prisutni u medijima, da li ste i gde bili predavač na konferencijama o obrazovanju i još mnogo toga.

Cilj mu je, dodaje na kraju razgovora, da svojim primerom podstakne mlade kolege iz škole da krenu istim stopama, jer kako je istaknuto na  okupljanju u Budvi, takvi nastavnici uspevaju svuda, ponajviše tamo gde se ne očekuju. Možete ih naći u malim, neopremljenim školama, u nepristupačnim sredinama, u zavejanim mestima, u sredinama koje su alergične na različitosti.

J.K./M.J.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *