Promenljivo vreme napunilo ordinacije Doma zdravlja!

Ovih dana čekaonice doljevačkog Doma zdravlja napunili su pacijenti koji se žale na povišen krvi pritisak, stomačne tegobe, vrtoglavicu, pulsirajući bol u glavi i mučninu. Glavni krivac, prema mišljenju doljevačkih lekara, je uticaj vremenskih prilika na zdravlje ljudi.  Smena toplog i hladnog vremena i kolebajući vazdušni pritisak uticali su na zdravlje meteoropata, ali i na potpuno zdrave ljude koji se osećaju umorno, malaksalo, bezvoljno, posebno su pogođeni hronični bolesnici, koji su  ovih dana zatražili pomoć lekara.

  • Zbog promene vremena kod mnogih ljudi je došlo do naglog skoka krvnog pritiska, što je izazvalo glavobolje, vrtoglavice i nestabilnost. Zato je bitno da oni koji imaju ovakve tegobe posete svog izabranog  lekara kako bi proverili nivo pritiska i utvrdili da li je on dobar i da li je potrebna korekcija terapije. Javljaju se i građani sa infekcijama gornjih disajnih puteva. – objašnjava dr Miloš Bogoslović, lekar opšte medicine Doma zdravlja u Doljevcu.

On dodaje da nagle promene vremena mogu biti krivac za različite zdravstvene probleme. Nagli skokovi temperature sa visokih na niske i obrnuto, loše utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju, što na kraju može dovesti do raznih tegoba poput nesanice, glavobolje i umora, koje prate osećaji nervoze i razdražljivosti. Metereopatije nisu pošteđeni ni zdravi ni mladi, a posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.

  • Ni deca ovih dana nisu pošteđena. Primetan je povećan broj mališana koji imaju stomačni virus. Kod dece se javlja proliv, povraćanje i povišena temperatura.- kaže dr Bogoslović.

Doktor Bogoslović savetuje da građani unose dovoljnu količinu tečnosti, pre svega vode, oko dva litra dnevno, ali ne hladne. Preporučuje izbegavanje gaziranih napitaka i alkoholnih pića, a za osveženje savetuje sokove poput domaće limunade kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova  i boravak u rashlađenim prostorijama.

  • Građani koji imaju ove tegobe trebalo bi koriguju ishranu. U jelovnik treba uvesti lagane obroke i što više svežeg voća i povrća, a izbegavati masne i kalorične obroke, pre svega prženu hranu. – savetuje lekar.

On dodaje da treba izbegavati veći fizički napor, a ako je dnevna temperatura visoka , onda treba izbegavati izlazak iz kuće u vremenu od 11 do 17 sati. Treba povećati i unos vitamina u obliku svežeg voća i povrća. Neophodno je obezbediti dovoljnu količinu sna i odmora u toku dana.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *