PROMO: Sve je traženiji smer kuvar! Srednja škola Doljevac za narednu školsku 2024/2025. upisuje 28 kuvara

Kuvar je veoma atraktivan i tražen trogodišnji smer, koji pruža mladima nebrojene mogućnosti za lični i profesionalni razvoj. Kroz ovaj smer učenici stiču ne samo tehničko znanje o pripremi hrane, već i brojne veštine koje će im biti od koristi kako u kulinarskom svetu, tako i u svim sferama života, kažu u Srednjoj školi Doljevac. Ovo je putovanje koje djake vodi ka otkrivanju novih ukusa, upoznavanju različitih kultura kroz hranu, razvoju preduzetničkog duha i spremnosti za uspeh u dinamičnom svetu ugostiteljstva i gastronomije.

Rad u kuhinji zahteva dobru koordinaciju i timski duh. Mladi kuvari će kod nas naučiti kako efikasno sarađivati s kolegama, razmenjivati ideje i prilagoditi se dinamičnom okruženju. Učenje kuvarstva ne obuhvata samo pripremu jela, već i veštine kao što su planiranje, organizacija, upravljanje vremenom i resursima, kažu u ovoj obrazovnoj ustanovi.- Ujedno kroz kombinovanje različitih sastojaka i tehnika, kuvari mogu stvarati ukusna jela koja oslikavaju njihovu individualnost i stil.

Učenici na ovom smeru u Srednjoj školi Doljevac, pored teorijske, pohadjaju i praktičnu nastavu i profesionalnu praksu u kuhinji u sklopu škole, ali i restoranima u okolini, kao i u kuhinjama predškolskih ustanova “Lane” u Doljevcu i “Prva radost” u Žitoradji.-Praksa u kuvarstvu donosi neprocenjivo iskustvo i omogućava učenicima da primene teorijsko znanje u stvarnom okruženju. Kroz praksu mladi kuvari se upoznaju s profesionalnom kuhinjskom opremom, usavršavaju tehnike sečenja, pripreme, kuvanja i dekoracije jela pod vođstvom iskusnih šefova kuhinje, ali se ujedno uče i planiranju obroka, kontroli troškova i organizaciji tima.

Nastavnici koji rade u Srednjoj skoli u Doljevcu Andjelika Stojković, Nikola Dimitrijević, Nemanja Cvetković su mladi i perspektivni kuvari. Krasi ih dugogodišnje iskustvo stečeno u prestižnim restoranima u Srbiji i inostranstvu.

Posao kuvara je dinamičan. Brzina, tačnost i rad pod pritiskom su ključni elementi posla kuvara, posebno u restoranima s visokim obimom posla. Radom u poznatim niškim ugostiteljskim objektima, stekao sam dragoceno iskustvo koje želim da podelim sa mladim kuvarima koji tek počinju svoje kulinarske avanture. Verujem da je ključ uspeha u kuvarstvu kombinacija stručnosti, kreativnosti i posvećenosti. Učenike, buduće kuvare, podučavam kako da razmišljaju izvan okvira, kombinujući sastojke i tehnike kako bi stvorili ukusna i vizuelno privlačna jela, kaže nastavnik Nikola Dimitrijević. –Cilj je ne samo da djake naučim kako pripremiti ukusna jela, već i da ih inspirišem da istražuju, eksperimentišu i razvijaju svoj jedinstveni kulinarski stil.

Kroz kuvarstvo, učenici imaju priliku da istraže različite kuhinje i kulinarske tradicije širom sveta, što im pruža mogućnost da prošire horizonte i obogate svoje kulturno razumevanje. –Zbog svega toga i još mnogo drugih mogućnosti koje smer kuvar pruža, naglašavaju iz Srednje škole Doljevac, budućim srednjoškolcima preporučujemo ovaj obrazovni profil u našoj školi. Dragi učenici, budući profesionalni kuvari, dobro nam došli u Srednju školu Doljevac!

 

Foto: Srednja škola Doljevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *