Protivgradna odbrana spremna

protivgradnaSezona protivgradne odbrane u Srbiji, što je utvrđeno i kalendarom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, traje od 15. aprila do 15. oktobra. U ovom momentu za dejstvovanje na gradonosne oblake spremno je ukupno 1.340 lansirnih stanica, a četiri protivgradne stanice nalaze se na području opštine Doljevac.

Međutim, do kraja sednice meteorolozi predviđaju, uz  verovatnoću od 80 procenata, nestabilno vreme , mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, a lokalno uz intenzivnije grmljavinske procese očekuje se i pojava grada.  Posle mraza, koji je desetkovao rod voća i ranog povrća, poljoprivrednici sa strahom gledaju u nebo i polažu nadu da je spremna odbrana od grada, da bi makar sačuvali i ovo malo roda koji je ostao.

Tokom prošle godine, zbog nezadovoljstva strelaca koji su dobijali  male naknade, na području Doljevca dejstvovale su samo dve, u Orljanu i Perutini, a protivgradne  stanice u Čečini i Kočanu, zbog nezadovoljstva strelaca malim nadoknadama, nisu branile doljevačka polja. Ove godine Opština Doljevac će se potruditi da se ne desi to što se dešavalo prošle godine, tako što će  obezbediti  deo naknade za strelce koji rade na protivgradnim stanicama, rekao je  za radio Koprijan, Jovica Pešić načelnik za privredu i finansije. Takođe, opština Doljevac je Odlukom o budžetu za 2017.godinu, predvidela oko 500 hiljada dinara za nabavku 12 protivgradnih raketa. Trenutno stanice raspolažu sa 25 raketa,a u proseku, se ispali od 20 do 25 raketa, tako da će,  imati  optimalni broj za normalno operativno dejstvo.

Kako je dodao, rad ove službe je od izuzetnog značaja, jer je naša opština poljoprivredna, a dejstvom protivgradne odbrane štiti se oko 9000 hektara obradive površine.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *