Prva nagrada na “Danima ćirilice” za Vukašina Stojanovića, učenika iz Malošišta

Kreativnost, inovativnost, velika želja, upornost, trud i podrška odličan su recept za uspeh ma o čemu da je reč, a sve to Vukašinu Stojanoviću iz Malošišta, učeniku III/11 razreda OŠ“Vuk Karadžić“, donelo je prvu nagradu na Dečjem saboru „Dani ćirilice“. Ova Republička smotra održana u Bavaništu, koja postoji već dve decenije, nastala sa želјom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere, privukla je ove godine i takmičare iz našeg kraja, omogućila im da iskažu svoje znanje i umeće, ali i budu nagradjeni.

Inače, okosnicu Sabora, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u program Republičkih smotri, čine konkursi za najbolјi literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji, a upravo ova poslednja takmičarska kategorija donela je djaku naše škole prestižno prvo mesto.

U jakoj konkurenciji koja je obuhvatala ne samo radove iz naše zemlje, već i inostranstva, i koja je svake godine sve jača, kako u izjavi za Radio Koprijan kaže Vukašinova učiteljica Danijela Mitrović, prepoznat je talenat, znanje i trud njenog učenika. – Vukašinov uspeh je tim veći, uzimajući u obzir ozbiljnost konkurencije. Propozicije su, inače, nalagale da se za izradu lutke mogu koristiti samo prirodni materijali, a još jedan od zahteva je bio da se lutka obuče u nošnju koja se nosila u kraju iz kog potiče baka učenika koji se takmiči.

Dodajmo i to da se u konkurenciji za najlepši izvezeni inicijal takmičila i Vukašinova drugarica iz razreda Maša Jovanović, a prema rečima učiteljice Danijele njen cilj je da učešćem na ovakvim  sličnim manifestacijama deci pruži mogućnost da se iskažu u onome u čemu su najbolji.  – Želimo da ih podstaknemo da razvijaju svoje veštine, da pokažu svoje znanje, da se takmiče. Pored svega toga bitno je i družiti se, sticati nova poznanstva, razvijati kod dece ljubav prema tradiciji, jeziku. Zato veliku pažnju poklanjam vannastavnim aktivnostima.

Dani ćirilice odvijaju se pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i opštine Kovin, a tokom dve decenije njenog trajanja učestvovalo je više stotina škola i nekoliko desetina hiljada učenika iz svih krajeva sveta.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *