home Društvo, Vesti Prva nagrada na “Danima ćirilice” za Vukašina Stojanovića, učenika iz Malošišta

Prva nagrada na “Danima ćirilice” za Vukašina Stojanovića, učenika iz Malošišta

Kreativnost, inovativnost, velika želja, upornost, trud i podrška odličan su recept za uspeh ma o čemu da je reč, a sve to Vukašinu Stojanoviću iz Malošišta, učeniku III/11 razreda OŠ“Vuk Karadžić“, donelo je prvu nagradu na Dečjem saboru „Dani ćirilice“. Ova Republička smotra održana u Bavaništu, koja postoji već dve decenije, nastala sa želјom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere, privukla je ove godine i takmičare iz našeg kraja, omogućila im da iskažu svoje znanje i umeće, ali i budu nagradjeni.

Inače, okosnicu Sabora, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u program Republičkih smotri, čine konkursi za najbolјi literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji, a upravo ova poslednja takmičarska kategorija donela je djaku naše škole prestižno prvo mesto.

U jakoj konkurenciji koja je obuhvatala ne samo radove iz naše zemlje, već i inostranstva, i koja je svake godine sve jača, kako u izjavi za Radio Koprijan kaže Vukašinova učiteljica Danijela Mitrović, prepoznat je talenat, znanje i trud njenog učenika. – Vukašinov uspeh je tim veći, uzimajući u obzir ozbiljnost konkurencije. Propozicije su, inače, nalagale da se za izradu lutke mogu koristiti samo prirodni materijali, a još jedan od zahteva je bio da se lutka obuče u nošnju koja se nosila u kraju iz kog potiče baka učenika koji se takmiči.

Dodajmo i to da se u konkurenciji za najlepši izvezeni inicijal takmičila i Vukašinova drugarica iz razreda Maša Jovanović, a prema rečima učiteljice Danijele njen cilj je da učešćem na ovakvim  sličnim manifestacijama deci pruži mogućnost da se iskažu u onome u čemu su najbolji.  – Želimo da ih podstaknemo da razvijaju svoje veštine, da pokažu svoje znanje, da se takmiče. Pored svega toga bitno je i družiti se, sticati nova poznanstva, razvijati kod dece ljubav prema tradiciji, jeziku. Zato veliku pažnju poklanjam vannastavnim aktivnostima.

Dani ćirilice odvijaju se pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i opštine Kovin, a tokom dve decenije njenog trajanja učestvovalo je više stotina škola i nekoliko desetina hiljada učenika iz svih krajeva sveta.

J.Kozomara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *