Prve sadnice crnog bora zasađene na Kukumigi

Prve sadnice crnog bora zasađene su danas na brdu Kukumiga nakon što su juče radnici JKP Doljevac pripremili teren za pošumljavanje. Prema planu, sutra će ekipe nastaviti radove na Seličevici, odnosno oko Korvin grada.

Prema planu, na brdu Kukumiga biće pošumljeno oko 2 hektara, od ukupno 5 koliko je planirano, zajedno sa lokacijama na Seličevici i parkovima u Pukovcu i Doljevcu. Nabavljeno je  oko 10 000 sadnica crnog bora, 80 sadnica lipe i 20 sadnica topole.  Kako kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća Doljevac, Dalibor Stamenkovi’, očekuje se da kompletan posao bude završen do kraja novembra.

  • Danas će radnici Javnog komunalnog preduzeća i građani koji su došli da pomognu zasaditi 5 hiljada sadnica crnog bora na Kukumigi. Vreme nam ide na ruku, jer nakon kišnih padavina, zemljište sada ima dovoljno vlage i pravo je vreme za sadnju. Danas je oko 50-tak ljudi učestvovalo u pošumljavanju- rekao je Dalibor Stamenković.

On je dodao, da uporedo sa pošumljavanjem Kukumige, druga ekipa radnika i dobrovoljaca vrši ozelenjavanje površina u Doljevcu i Pukovcu.

Danica Cvetković, iz lokalne samouprave, rekla je da će u ovoj akciji učestvovati  učenici osnovne i srednje škole iz Doljevca, a pozvala je i sve ostale koji žele da pomognu u ovom poslu da se jave  JKP Doljevac.

  • Kako je bilo planirano, danas ćemo zasaditi 5 hiljada sadnica, a sutra će već radnici i dobrovoljci nastaviti radove na Seličevici. Ovim putem pozivam i sve ljude dobre volje da nam se priduže- rekla je Cvetkovićeva.
Radnicima je poslužen čaj na pauzi

Da podsetimo, projekat pošumljavanja sufinansira Ministarstvo ekologije i zaštite životne sredine, a opština Doljevac je za te namene dobila iz Zelenog fonda 4 miliona dinara.

Sredstva su planirana za nabavku sadnica i izvodjenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu u nadležnosti lokalnih samouprava.

U Doljevcu je planirano ozelenjavanje površina pored škole, na novoizgradjenom igralištu, a u Pukovcu pored predškolske ustanove “Lane” i  Zdravstvene stanice.

Inače, pošumljavanje je jedan od načina ublažavanja klimatskih promena.

 

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *