Prvi dan male mature- đaci polažu test iz srpskog jezika

Danas, testom iz srpskog jezika, počinje polaganje male mature za svršene osmake. Test počinje u 9 sati i đaci će imatu na raspolaganju dva sata za rešavanje testa. Budući srednjoškolci sutra će rešavati zadatke iz matematike, a u sredu pokazati znanje iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije, na kombinovanom testu. Jutros oko 8 sati, isped škole u Doljevcu, već je bilo puno đaka, ali i roditelja, koji su došli da im pruže podršku. Učenici moraju obratiti pažnju da na polaganje ponesu sav neophodan materijal, kao i da ne nose ono što je zabranjeno.

Kako kaže generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić , svake godine škola se ozbiljno priprema za održavanje završnog ispita.

On je dodado od ove godine važe nova pravila o broju bodova koje đaci nose iz škole, odnosno na osnovu uspeha na kraju godine, i maksimalnom broju poena koje mogu da osvoje na testovima.

Jutros, oko 8 sati, ispred škole u Doljevcu

Ilić je rekao da će ovogodišnji testovi imati veći broj otvorenih zadataka, odnosno onih u koje se odgovori upisuju, odnosno ne biraju se zaokruživanjem ponuđenih opcija. Zadaci u testovima, prema njegovim rečima, biće podeljeni na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Kako kaže završni ispit nije eliminacioni i smatra se da su ga položili i đaci koji nisu uspeli da osvoje nijedan bod.

Mali maturanti, ali i njihovi nastavnici i direktori škola rizikovaće ove godine mnogo ako budu učestvovali u prepisivanju. Direktor Ilić je rekao u izjavi za radio Koprijan da će na  ovogodišnjem završnom ispitu velika pažnja biti  posvećena bezbednosti testova i regularnosti polaganja. Ove godine uvedena su stroža pravila, tako da za vreme rešavanja testova u školi osim stučne komisije, koju čine direktor, sekretar, informatičar i pedagog, u vremenu od 9 do 11 sati niko drugi neće biti prisutan. Dakle,  ni računovodstvo, ni pomoćno osoblje, a biće pojačana kontrola iz školskih uprava, odnosno biće pojačane kontrole komisija koje će obilaziti škole u vreme polaganja testa kako bi se uverile da ne postoje neregularnosti.- rekao je Ilić.

Dodao je i to da su svi direktori dobili zadatak da moraju da dežuraju u prostorijama škole zajedno sa supervizorima i dežurnim nastavnicima i na njima je odgovornost da završni ispit bude po svim pravilima koje je propisalo Ministarstvo prosvete.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *