Raspisan javni poziv za program “Moja prva plata”

Nacionalna služba za zapošljavanje danas je raspisala javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata”.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošlјavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Cilј Programa je da se podstakne osposoblјavanje mladih za rad kao i zapošlјavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova. Za ovu godinu je planirano da se u program „Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Osposoblјavanje za rad traje devet meseci.

Mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 25.000,00 dinara, dok za one visokog obrazovanja naknada iznosi 30.000,00 dinara. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti se uplaćuju u skladu sa zakonom.

Pored iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošlјavanje poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, koji se prijave na Javni poziv Nacionalne službe za zapošlјavanje, u skladu sa Uredbom o programu podsticanja zapošlјavanja mladih „Moja prva plataˮ. Poziv je otvoren za sve privredne subjekte koji posluju na teritoriji Republike Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica i javni sektor ).

Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Programu objavlјuju konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se mladi osposoblјavati za samostalan rad po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošlјavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku.

Program će biti realizovan kroz nekoliko faza.

Najpre će se poslodavci od danas, 22.avgusta, do do 22. septembra prijavljivati za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs i oglasiti slobodne pozicije u svojim firmama.

Druga faza namenjena je  nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 3. do 31. oktobra na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs .

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca.

Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci iz privatnog sektora obaviti u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra.

U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa, od 1. decembra ‒ 31. decembar 2022. godine,
podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, a početak prakse kod poslodavca je tokom decembra 2022. godine, a najkasnije do 30.12.2022. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *