Raspored osvećenja i paljenja badnjaka u hramovima u opštini Doljevac

Za veliki hrišćanski praznik Božić, rodjenje Hristovo, uveliko traju pripreme u svim hramovima na teritoriji opštine Doljevac. Tradicionalno osvećenje i paljenje badnjaka, uz posluženje za sav verujući narod koji bude prisustvovao tom činu, organizovano je u porti crkava u večernim satima, nakon Liturgije, a iz svih ovdašnjih hramova pozivaju vernike u crkve za praznike. Evo rasporeda svih bogosluženja.

U hramu Sv.Petke u Ćurlini na Badnji dan 06.januara večernja služba počinje u 17 časova, a nakon toga, po tradiciji, biće organizovano paljenje badnjaka i posluženje za prisutne vernike. Na Božić Liturgija počinje u 8 časova.

Paljenje badnjaka organizovano je i u Pukovcu u porti hrama Sv.oca Nikolaja u istom terminu. Tako će biti i u crkvi Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu. Kako kaže otac Bratislav, paroh kočanski, za sve prisutne vernike priprema se i posluženje, rakija, čaj, voće, nešto od peciva za najmladje.

U istom terminu na Badnji dan i u Orljanu će, prema rečima oca Dragana, paroha orljanskog, biti paljenje i osvećenje badnjaka, dok će Liturgija biti služene od 8.30 sva tri praznična dana, počev od subote.

Kako saopštavaju iz crkve Sv.Romana u Belotincu na Badnji dan od 8.30 organizovana je liturgija, a od 16 časova osvećenje i paljenje badnjaka u crkvenom dvorištu. Od 17 časova paljenje badnjaka organizovao je i u porti crkve u Gornjem Medjurovu. Prvog i drugog dana Božića Liturgija je u 8.30, a na treći dan praznika, ujedno i praznik Sv.Stefana, u ponedeljak, sveta Liturgija će biti služena u hramu Sv.Petke u G. Medjurovu.

Ј.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *