Rekonstrukcija i izgradnja vrtića u Doljevcu i Žitorađi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je juče sporazume sa čelnicima Doljevca, Žitorađe i Sremske Mitrovice o rekonstrukciji i izgradnji vrtića u tim lokalnim samoupravama. Prema planu, u Pukovcu biće potpuno rekonstruisana zgrada stare škole koja se već dugo ne koristi i u izuzetnom je lošem stanju, a predviđena je kompletna izgradnja sa opremanjem i pratećim mobilijarom.  Vrtić “Prva radost” u Žitorađi trebalo bi da dobije novi objekat i mesta za još 34 mališana.

Sporazum o saradnji s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem juče su potpisali predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Zahvaljujući projektu „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje se finansira iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), biće povećan broj slobodnih mesta za decu uzrasta od tri do pet i po godina, posebno za decu iz osetljivih društvenih grupa.

U Pukovcu biće rekonstruisana i dograđena stara škola i od nje napravljen vrtić. Mesta će biti za 40 dece, a za te namene dobili su nešto više od 27 miliona dinara.

Kako kaže Jelena Ilić, načelnica opšte uprave u Doljevcu, ovim ugovorom predviđena je rekonstrukcija i dogradnja stare škole u Pukovcu kao i promena namene ovog objekta u predškolsku ustanovu.

  • Dinamika i početak radova još uvek nisu poznati jer postupak javne nabavke sprovodi resorno ministarstvo. Nadamo se da će u narednom periodu javna nabavka biti objavljena i da će za nekih mesec dana biti potpisan trojni ugovor od strane izvođača, Ministarstva prosvete i opštine Doljevac- istakla je Ilićeva.

Prema nekom planu radovi bi trebai da budu završeni do početka nove školske godine. Izgradnjom će se dobiti mesta za mališane starosti od 3 do 5 godina, a biće smešteni u dve grupe od po 24 deteta.

Žitorađa će dogradnjom postojećeg vrtića povećati kapacitete za još 34 mališana. Rok za završetak radova je sedam meseci, a za te namene izdvojeno je skoro 21 milion dinara.

Ministar je objasnio da su u prvoj fazi izabrane opštine Žitorađa (21 milion dinara), Doljevca (28 miliona dinara) i Sremske Mitrovice (103 miliona dinara) jer su bile spremne i obezbedile uslove za izgradnju, odnosno rekonstrukciju.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *