Roditelji budućih djaka prvaka prijave mogu slati preko eUprave

Prvog aprila, po tradiciji, počinje upis dece za polazak u prvi razred, medjutim zbog vanredno stanja ove godine procedura je nešto drugačija. Naime, imajući u vidu vanredne okolnosti, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će naknadno odrediti datum početka upisa, o čemu će javnost biti obaveštena na vreme, a termini za upis i testiranje takodje će biti zakazivani elektronskim putem.

Sada roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik dece koja su stasala za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu, može elektronskim putem da iskaže interesovanje za upis deteta u odredjenu školu na teritoriji Republike Srbije preko Portala eUprava, putem linka: https://euprava.gov.rs/usluge/5569

Na ovaj način škole će okvirno znati broj učenika prvog razreda u školskoj 2020/2021. godini što ce im izmedju ostalog omogućiti bolju organizaciju obrazovno-vaspitnog rada, kažu u Ministarstvu prosvete. U prvi razred polaze deca rodjena izmedju 1.marta 2013. i 28. februara 2014. godine.

Ova informacija resornog ministarstva, ipak značajnija je za gradove, gde roditelj može da bira školu u koju će upisati dete, zbog okvirnog broja djaka zainteresovanih za odredjenu obrazovnu ustanovu, što u opštini Doljevac nije slučaj. To znači, da će, kako nam je rekao direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu, Goran Ilić, upis doljevačke dece biti moguć, najverovatnije nakon okončanja vanrednog stanja, bez obzira na to da li je roditelj poslao podatke deteta preko eUprave ili ne. Dodaje da roditelji ne bi trebalo da brinu da im dete neće biti upisano u školu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *