Roditelji đaka iz Malošišta nezadovoljni popodnevnom smenom – Danas održan sastanak sa direktorom škole

Roditelji đaka od petog do osmog razreda koji pohađaju izdvojeno odeljenje OŠ „Vuk Karadžić“ u Malošištu juče su tokom roditeljskih sastanaka saznali da će njihova deca, u narednom periodu dok se ne završi rekonstrukcija i adaptacija školskog objekta u Belotincu, morati da pohađaju nastavu u poslepodnevnim satima.

Veliko nezadovoljstvo je zavladalo tako su zatražili hitan sastanak sa direktorom škole Goranom Ilićem, a od stotinak roditelja, danas je došlo njih tridesetak.

Sastanak je održan u prostorijama škole u Malošištu i na sastanku roditelji su izneli svoje nezadovoljstvo, ali ih je direktor Ilić zamolio za strpljenje i obećao da će ukoliko se radovi na školi u Belotincu ne završe do početka drugog polugođa doći do zamene smena, pa će đaci  iz Malošišta onda pohađati nastavu prepodne.

Najveće nezadovoljstvo izazvalo je to što će se sedmi čas završiti u 20 sati i 5 minuta i deca koja žive na početku i kraju sela treba da se vraćaju po mraku, prelaze regionalni put, prugu i auto-put. Kako ističu, neke su kuće udaljene i po 2 km od škole, a niko ne organizuje prevoz za tu decu po mraku, a peške im treba oko 45 minuta da stignu do kuće. Mnogi roditelji zbog posla nisu u mogućnosti da kolima sačekaju decu ispred škole.

Jedna od nezadovoljnih majki istakla je tokom sastanka da njeno dete pohađa osmi razred, da ga očekuje prijemni ispit i da sa ovakvim rasporedom nema dovoljno vremena za učenje. Kako ističe još ako se dete bavi nekim sportom nemoguća je misija da poslepodne uopšte  ide na treninge jer nastavu prate do 20.05 sati  kada se završava sedmi čas.

Jedni roditelji su pri stavu da deca koja pohađaju školu u Malošištu treba da ostanu u prvoj smeni, a deca iz škole u Belotincu da budu u drugoj smeni.

  • Pre par godina kada je vršena rekonstrukcija škole u Malošištu mi roditelji nismo postavljali pitanja, nismo se bunili, rečeno nam je da deca idu organizovanim prevozom do Belotinca i mi smo to poslušali. Naša deca od prvog do četvrtog razreda pohađala su nastavu poslepodne u Belotincu, a deca od 5. do 8. razreda u Doljevcu. I tu nije bilo prigovora. Sada ne želimo opet da se povinujemo i slušamo, želimo i mi kao roditelji da se nešto pitamo i da nas pitaju. Ako na kraju ne može da budu prepodne, onda neka bude pravedno, neka na nedelju dana menjaju smene- kazao je jedan otac u Malošištu.

Roditelji su bili jasni i saglasni- ne žele da im deca sve vreme pohađaju nastavu poslepodne, jer kako kažu većina roditelja radi prepodne, a decu će posle ovakvog rasporeda viđaće samo par sati pred spavanje.

  • Radim svakog dana prvu smenu do 15 sati. Kada se vratim s posla dete neću videti jer je u školi, a vratiće se tek oko 19.30, ako ima 6 časova, ili tek oko 20.30 ako ima i sedmi čas. Dok se presvuče, večera i odmori biće 21.30. Kada ja, kao roditelj, mogu da mu pomognem u učenju ako mu zatreba pomoć? Prepodne biće samo kod kuće i ako mu zatreba pomoć u pisanju domaćeg zadatka nema ko da mu pomogne- rekla je jedna majka iz Malošišta.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Goran Ilić kaže da je nemoguće organizovati nastavu sa menjanjem smena i da učenici iz Malošišta moraju da prate nastavu u drugoj smeni.

  • Rekonstrukcija škole u Belotincu trajaće oko četiri meseca i molim roditelje za strpljenje. Nemoguće je organizovati prevoz dece koja pohađaju nastavu u Belotincu u poslepodnevnim satima. Onda bi dete koje živi u Međurovu ili Batušincu trebalo da stigne kući oko 21 sat, možda i mnogo kasnije, jer autobus ide linijski i prvo vozi decu u Knežicu i Ćurlinu, zatim u Belotinac i tako dalje… – kaže Ilić.

Na kraju nije došlo do načelnog dogovora. Ostaje raspored da deca iz Malošišta idu poslepodne, ali je većina prisutnih roditelja zadržala čvrst stav i rekli su da će u ponedeljak dovesti decu prepodne na nastavu. Da li biti će istrajni u odluci i zahtevima ostaje nam da vidimo u ponedeljak.

 

M.J./Foto:M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *