Roditelji počeli nabavku školskog pribora

Do početka nove školske godine ostalo je još dvadesetak dana, a tradicionalno, mesec avgust rezervisan je za nabavku udžbenika i školskog pribora, kako bi mališani spremno dočekali početak školske godine.

U prilog tome govore i pune police  doljevačkih knjižara i prodavnica školskim priborom.

Knjižara u centru Doljevca pripremila je široku lepezu školskog pribora, a kako kaže Jelena Filipović, prodavačica, ovih dana povećano je interesovanje roditelja za nabavku neophodnog pribora za mališane.

  • Roditelji dolaze, raspituju se za cene, ali i kupuju pribor. Često se ne rukovode cenom, već željom dece u izboru motiva na sveskama, crtanih junaka na pernicama ili rančevima – kažu u ovoj knjižari.

Kako ističe, cene su prilagodili  džepu ovdašnjih kupaca, pa tako sveske formata A5, u zavisnosti od kvaliteta, broja listova i poveza možete pazariti po ceno od 15, 20 ili 50 dinara po komadu.

  • Devojčice obično biraju sveske sa motivima diznijevih princeza, a dečaci sveske na čijim su koricama super heroji ili grb fudbalskog tima- kaže prodavačica.

Cene svezaka A4 formata kreću se u rasponu od 50 do 120 dinara, drvene bojice od 120 do 180 dinara renomiranih proizvođača, a flomasteri drže cenu od 120 pa do 280 dinara za ultra glitere. Komplet lenjira, trouglova i uglomera košta od 85 dinara pa naviše, opet sve zavisi od proizvođača i kvaliteta.

Naravno tu su i nezaobilazne pernice, pune ili prazne, u zavisnosti od kupovne moći roditelja.

Prazne pernice sa motivima popularnih crtanih junaka, super heroja ili grba omiljenog fudbalskog kluba koštaju od 700 dinara i više, dok za obične prazne pernice u boji ili sa šljokicama treba izvodiji od 100 dinara , u zavisnosti od veličine i motiva.

Kada već govorimo o pernicama njih treba i napunuti olovkama, gumicama, rezačima…

Cene su i tu šarolike, pa  običnu olovku možete pazariti po ceni od 10, 15, 20 ili više dinara, pristupačne su i cene hemijskih olovki, a rezači, u zavisnosti od kvaliteta, 40, 50 ili više dinara. Gumice za brisanje su najjeftinije.

Svakako, ovom spisku treba dodati i tempere ili vodene boje, blokove, čestkice za crtanje, kesu za blok … ali glavna i možda najskuplja stavka za roditelje u opremanju đaka školskim priborom je ranac.

U ovoj knjižari najpristupačnija je cena školskog ranca koji košta 690 dinara, i ovaj model  trenutno na akciji, kako kaže prodavačica, dobrog je kvaliteta i dosta se prodaje. Dok ima i skupljih varijanti, poznatih marki, čije su cene do 1500 pa do 3500 dinara.

  • Roditelji su svesni da deca nose dosta knjiga i da su im leđa opterećena tolikim teretom, zato, u većini slučajeva, odlučuju se za kvalitetnije rančeve sa anatomskim leđima i ojačanjima. Izbor dobre školske torbe je presudan za roditelje, više nego kvalitet ostalog pribora- kaže u izjavi za radio Koprijan Jelena Filipović iz ove knjižare u Doljevcu.

Ma koliko se trudili da prođemo što jeftinije kada počne školska godina to nikako ne uspevamo. Cene pribora i knjiga stalno rastu, a polazak u školu pada u najnezgodnije vreme kada se pripremamo i za zimnicu, kupuje se ogrev, nabavlja zimska odeća i obuća. Najteže je porodicama u kojima radi samo jedan roditelj, a školuju se dva deteta .

M.Jovanović/Radio Koprijan

Foto:M.Jovanović/Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *